2018. ápr 21.

A Demokratikus Koalíció felsülése

írta: Pataba13
A Demokratikus Koalíció felsülése

Gyurcsány Ferencék alaposan felülbecsülték önmagukat, és ennél már nincs is nagyon feljebb.
d_kos20150221003.jpgAz, hogy amikor a DK egyedül indult el bármilyen időközi választáson, nagyjából két és félszer több szavazatot kapta, mint amennyit a közvélemény-kutatások jósoltak nekik, egy eléggé pozitív hangulatot és magas elvárásokat hozott a pártban. Gyurcsány Ferenc a DK listás eredményét két számjegyűnek gondolta. Szerinte a DK félmillió szavazót is birtokolhat, ámde csak 308 ezer szavazóval kellett beérniük, ez a bejövő szavazatoknak 5,3%-át jelentette.

Nem csak a DK számolta másképp a listás eredményüket. A közvéleménykutatók egy időben szinte egy szintre mérték az MSZP-t és a DK-t. Sőt az Idea márciusi felmérése szerint a DK erősebb az MSZP-nél:

teljes_felnott_nepesseg-01-3-1014x495.jpgEz az eredmény nem is nagyon növelhető. Mind az MSZP, mind a DK szavazótábora inkább az idősebb korosztályból "táplálkozik". Az MSZP szavazók 44%-a 65 év feletti, ez a DK-nál 35%. A 30 év alattiak csupán 2%-a szavazott a DK-ra, 30-50 év között 4%, 50-65 év között 6%, 65 év felett 8%. Ebből is látszik, h a DK szavazótábora elöregedő.

Az egyéni körzetek

Az MSZP-DK megállapodás jegyében 46 körzetben állíthatott jelöltet a Demokratikus Koalíció. Az egyéni választókerületekben is bizakodóak voltak, de csak három (budapesti) körzetet tudtak nyerni.

Győztes körzetek:

  • VI. és VII. kerületben győzött Oláh Lajos a DK színeiben (20598 szavazat), a második a Fideszes Bajkai István lett (16687 szavazat), harmadik pedig a Jobbikos Stummer János (3171 szavazat).
  • Újpesten Varjú László győzött. 23238 szavazatot kapott, a Fideszes itt háromezer szavazattal maradt le.
  • A budapesti 12-es számú választókerületben már szorosabban győzött a DK-s Hajdú László. A szavazatok 42,25%-át birtokolhatta, míg a Fidesz színeiben induló László Tamás 37,54%-ot szerzett.

hajdu_laszlo.jpg

A DK nem csak ezekben a körzetekben számított győzelemre.

IX. kerületben Ara-Kovács Attila jóval alulmaradt a Fidesz jelöltjével szemben, Kocsis Mátéval. Ennek a körzetnek nagyon nagy esélyese volt Ara-Kovács, mégis 4 ezer szavazattal maradt alul. A Jobbikos Dúró Dóra is itt indult, aki 6 ezer szavazatot szerzett, habár visszalépésével sem lett volna garantált a DK-nak a győzelme, mivel nem valószínű, hogy a Jobbikos szavazók 2/3-a átszavazott volna.

Szoros volt a verseny a XI. kerületben is. Itt sem tartották biztosra Simicskó István (Fidesz) győzelmét. A DK biztosra vette, hogy jelöltjük Gy. Németh Erzsébet megveri a honvédelmi minisztert, de itt is alulmaradtak. 909 szavazat döntött Simicskó javára, és itt azonban az LMP-s jelölt visszalépése biztos DK-s győzelmet hozott volna.

Vidék:

Az egyik csúfos vereséget Szentendre körzetében mérte Hadházy Sándor a DK-s Király Miklósra. 27 ezer szavazattal maradt le Király. A másik megalázó vereséget Vecsésen szenvedték el. Itt Szűcs Lajos (Fidesz) 27458 szavazatot, a Jobbikos Sas Zoltán 18114, a DK-s Nyeste Andrea 8744 szavazatot szerzett. Hát itt nagyon mellé lőttek.

Földi László (Fidesz) 24 ezer szavazatot kapott Cegléden, ez 21 ezerrel több, mint amennyit a DK jelöltje Szüdi János kapott. Nagy reményeket fűztek Győrben Glázer Tímeához, aki 9815 szavazattal rendelkezhetett, míg a Fideszes képviselőjelölt 23 228-cal. Horváth Jácintra Nagykanizsán hasonlóan megalázó vereséget mértek. 4 ezer szavazatot kapott Jácint, míg a Fideszes jelölt több mint 24 ezret! A Jobbik egyetlen nyerő körzetében, Dunaújvárosban sem hozta a helyi jelölt (Mezei Zsolt) az elvárásokat. Mezei 4515, a Jobbikos 19 ezer szavazatot kapott. Salgótarjánt 2014-ben épphogy elvesztette az Összefogás, ám az itt induló Kovács Zsolt (DK), idén alig kapott 4 ezer szavazatot, míg a Fidesz 23 ezret.

Emellett Székesfehérváron, Miskolcon, Ózdon, Nyíregyházán és Pécsett is győzelem helyett csúnyán kikapott a DK. A legnagyobb reményeket Salgótarjánhoz, Dunaújvároshoz és Pécshez fűzték.

dk_logo.jpgButaság lenne a DK eredményeit megtippelni a következő választásokon, de ha nem lesz valami vérfrissítés, aligha fogja az idős tábor megint bejuttatni őket. Márpedig ezt a pártot Gyurcsány Ferenc tartja egyben, aki Magyarországon a legmegosztottabb ember, így pártját is vagy imádják vagy gyűlölik.

Szólj hozzá

dk Gyurcsány Ferenc Demokratikus Koalíció