2018. ápr 29.

A negyedik Orbán-kormány tagjai

írta: Pataba13
A negyedik Orbán-kormány tagjai

Orbán Viktor - miután Áder János felkérte a kormányalakításra - az elmúlt napokban/hetekben konzultációt folytatott a kormányalakításról. Magyarország új kormánya az Országgyűlés alakuló ülését követő hetekben állhat fel.

 • Orbán Viktor: miniszterelnök
 • Gulyás Gergely: miniszterelnökséget vezető miniszter
 • Pintér Sándor: belügyminiszter
 • Benkő Tibor: honvédelmi miniszter
 • Szijjártó Péter: külgazdasági és külügyminiszter
 • Semjén Zsolt: nemzetpolitikáért, egyházügyekért és nemzetiségekért felelős miniszterelnökhelyettes
 • Varga Mihály: pénzügyminiszter
 • Kásler Miklós: emberi erőforrásokért felelős miniszter
 • Rogán Antal: miniszterelnöki kabinetirodát vezető miniszter
 • Bártfai-Mager Andrea: nemzeti vagyonkezelésért felelős tárca nélküli miniszter
 • Trócsányi László: igazságügyi miniszter
 • Süli János: paksi atomerőmű bővítéséért felelős tárca nélküli miniszter
 • Palkovics László: nemzeti innovációs, technológiai minszter
 • Nagy István: agrár- és vidékfejlesztési miniszter

Amint láthatjuk 2018-ban sem sikerült a kormánynak "oktatásért" vagy "egészségügyért" felelős minisztert állítani. Nem tudni, hogy senki nem volt-e a feladatra, vagy ezt a két ágat teljesen elfelejtették...

Az újoncok:

Kásler Miklósmmgtke.jpg
Kásler veszi át Balogh Zoltán helyét az EMMI éléről. Kásler onkológus, 1992 óta az Országos Onkológiai Intézet vezetője, Szécsényi-díjjal is rendelkezik. Menedzseri képességét ismerősei elismerték, és bárhogy is nézzük eléggé érdekesen kezeli a súlyos betegségeket:

Kásler Miklós: Tudniillik a halálos betegségeknek jó 70-80%-át a tízparancsolat megtartásával el lehetne kerülni.

2014-ben szó volt, hogy ő veszi át az egészségügyi államtitkári széket Szócska Jánostól. Ő erre nemet mondott, mert -a Magyar Narancs információi szerint- "az államapparátusból nincs visszaút, az nem egy nyugdíjas állás".

1950-ben született Budapesten, középiskolát Sárváron végezte. A Szegedi Orvostudományi Egyetemen szerzett diplomát. 2007-ben Köztársasági Érdemjegy Középkeresztjével tüntették ki, 2015-ben Szécsényi-díjat kapott.

Nemcsak a halálos betegségekről van különös véleménye:

 • Szerinte Nigériában 100 millió ember AIDS-es, és a megerőszakolt svéd lányok közül a 4/5-e el is kapta a betegséget
 • Szerinte az emberi gondolkodás színvonala 2000 éve semmit nem változott
 • Szerinte az ősrobbanás egy spekulációs történet

Benkő Tiborbenko_tibor.jpgBenkő Tibor váltja Simicskó Istvánt a honvédelmi minisztérium éléről. Benkő kiválóan érthet a hadügyekhez, mivel ő egyenesen a hadseregből érkezik. 1979-ben katonának avatták, majd később ő lett minden idők legfiatalabb dandárparancsnoka. 2010-től a hadsereg vezérkari főnöke. Szerinte egy jó parancsnok szigorú és példamutató, továbbá kölcsönös viszonyt szeretne a politika és a katonaság között:

Benkő Tibor: Vallom, hogy a katonának pártpolitikailag semlegesnek kell lennie, ugyanakkor a politikának is tennie kell azért, hogy a parancsnok ne kerülhessen olyan helyzetbe, hogy az elkötelezettség látszatának csak az árnyéka is vetülhessen rá.

A menekültkérdésben nem áll messze az Orbán-kormány politikájától. Úgy gondolja, hogy:

Bűn lenne, ha nem lehetne a hadsereget bevetni akkor, ha a rendőrök már nem tudják kezelni a migránshelyzetet. A honvédség alapfeladatai közé tartozik a terrorizmus elleni küzdelem.

Habár örülne neki, ha több katonája vagy tartalékosa lenne a magyar hadseregnek, mégsem vezetné be a kötelező sorkatonaságot, mivel - állítása szerint - nem szabad kötelezővé tenni egy ilyen komoly és felelősségteljes feladat ellátását.

Gulyás Gergely

gulyas_gergely20160601.jpgGulyás Gergely neve nem idegen, ezért ő csak "újoncocska".  Ő fogja átvenni Lázár János helyét, ő lesz az új miniszterelnökséget vezető miniszter. Őt talán nem kell annyira bemutatni, mégis megjegyezendő, hogyha nem ért egyet valakivel - legyen az bárki - azt meg is jegyzi. Elmondások szerint ő volt az egyetlen a Fideszben, aki:

 • nem értett egyet az internetadóval,
 • nem ért egyet a fideszes vezetők urizálásával,
 • hogy miért titkolták el az MNB-alapítványok költéseit,
 • de nem tetszik neki a TV2 lejárató riportjai sem.

2009-ben nem befutó helyen szerepelt a Fidesz EP-listáján. 2010-től Országgyűlési képviselő, a Fidesz alelnöke, 2018-ig a Fidesz-frakció vezetője.

Palkovics László
rsz_d_as20161129002-e1481670376536-1024x576.jpgPalkovics oktatási államtitkárból lesz a nemzeti innovációs és technológiai miniszter. Habár egyetért a jelenlegi kormány által folytatott politikával, mégsem Fidesz-tag. 2014-ben otthagyta a Knorr Bremse európai kutatási és rendszerfejlesztési igazgatói posztját az oktatási államtitkári posztért.

Nagy István
dr_nagy_istvan.jpgNagy Istvánt az új agrár- és vidékfejlesztési miniszterként láthatjuk. 
Agrármérnöki diplomát szerzett, 2006-tól Mosonmagyaróvár alpolgármestere, 2010-től az Országgyűlés tagja. Két nyelvből, eszperantóból és németből van nyelvvizsgája. Hobbija a vadászás (lehet Semjén Zsolt megtalálta partnerét). Ha Kásler Miklós onkológusként felfedezte a súlyos betegségek és a tízparancsolat közötti összefüggést, akkor Nagy a telefonálás nagymestere:

20150330nagy-istvan-parlament-telefon.jpgBártfai-Mager Andrea
20110307agazdasag11.jpgBártfai lesz a nemzeti vagyonkezelésért felelős tárca nélküli miniszter, a negyedik Orbán-kormány egyetlen női minisztere. Kormánybiztosi pozícióból lép elő miniszterré. A Postabanktól 2001-ben az MNB-hez került, ahonnan 2007-től a Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsának tagja lett. 2010-től a Magyar Közlöny Lap ügyvezető igazgatója, 2011 óta az MNB Monetáris Tanácsának tagja.

Szólj hozzá

politika Orbán-kormány