2018. máj 11.

Az elmúlt nyolc év az oktatásban

írta: Pataba13
Az elmúlt nyolc év az oktatásban

Példátlan átalakításokat hajtott végre az Orbán-kormány az oktatásban, melyek nem feltétlen pozitívan sültek el, olyannyira, hogy talán az utóbbi évek saját intézkedéseik visszaalakításáról (is) szóltak.
30705776_1883755424990628_3560e.jpg2010 előtt az oktatás legnagyobb problémái az elaprózódott fenntartórendszer, a gyengécske tanulói eredmények és a szociális esélykiegyenlítés hiánya volt, habár 2010 előtt a PISA és egyéb felmérésen a magyar diákok elérték az átlagot. Az akkori oktatási bajok gyorsan és könnyedén orvosolhatók lettek volna, mégsem esett egy szó sem a Fidesz 2010-es választási kampányában az oktatásról. A területet lepasszolták a KDNP-nek, és jött Hoffmann Rózsa - volt MSZMP tag -, aki gyökerestül leépítette, bocsánat, átalakította az oktatást (szerinte egyébként probléma az, hogy ma egy iskolás a Harry Pottert olvassa, és nem a János Vitézt). A korábbi rendszer átalakításainak lényege nem az volt, hogy jobbá tegyék, hanem hogy egyszerűbbé, jobban átláthatóbbá, olcsóbbá, ellenőrzöttebbé.

A központosítás arany szabálya az volt, hogy kiegyenlítettebbé tegyék a különböző iskolákat, ezért létrejött a KLIK (Klebersberg Intézményfenntartó Központ), amelynek büdzséje jóval alultervezett volt a kelleténél. Az iskolákat elvették az önkormányzatoktól, melyre nagyon sok pro és kontra példát találhatunk. Mindenesetre ez nem jött be. Az iskolák nem hogy egyenlőbbek lettek, hanem ellenkezőleg. Például egy Nógrád megyei iskola sokkal rosszabbul van felszerelve, mint egy győri, de még kiemelkedőbb szempont a megbukására az, hogy egy egyházi iskolában tanuló gyerekre háromszor több állami támogatás jut, mint egy állami iskolában tanulónak. Tehát háromszor többet ér az a gyerek, amelyik egyházi iskolába jár?

Az igazgatóknak gyakorlatilag nem maradt semmilyen jogkörük, hogy ők vezessék az iskolát (mindent a szemnek államnak, semmit a kéznek igazgatóknak). A diákok egy zsúfoltabb tanmenetet kaptak, növekedett az óraszámuk. Erre mondta azt Balogh Zoltán - kockás inges tanári tiltakozás nyomására -, hogy "túltolták a biciklit"

education01-1080x675.jpg2010 előtt a közoktatás része volt a szakképzés. Ezt is megváltoztatta az Orbán-kormány: a szakképzést, annak minden intézményével elvonta az Emmitől és a nemzetgazdasági minisztériumhoz csatolta. A négyről három évre leszállított szakoktatásban ugyanis szinte semmilyen közismeretet nem tanulnak a diákok, ott a betanított munkára épülő, összeszerelő típusú feladatokra készítik fel őket. A szakközépiskoláknak elnevezett szakiskolákban a gyerekek nem tanulnak meg tanulni, még ha fel is készülnek az adott szakmákra, azok a tudások hamarosan elavulnak (az önvezető autók világában még mindig csak szerszámokat adnak a kezükbe, ahelyett, hogy a modern technológiai eszközökkel is fejlesztenék a tudásukat). A szakgimnáziumoknak elnevezett szakközépiskolákba járók számára pedig beszűkültek a továbbtanulási lehetőségek, sem az érettségijük, sem a megszerzett szakmájuk nem teljes értékű.

A minek ide diploma, gimnázium, érettségi, egy jó szakma többet ér mindegyiknél elv érvényesül.

Ezért is van az, hogy csökkentik a gimnáziumok, egyetemek férőhelyeit, az iskolakötelezettség korhatárát pedig 18-ról 16-ra leszállították, hogy több szakmunkás legyen. A szakmunkáshiány pótlására nem ez a jobb megoldás. Súlyosabb probléma, hogy ez a réteg is inkább nyugatra megy

A felsőoktatás hanyatlását is bemutatja, hogy egyre kevesebb pénzből működik, alig kerül be magyar egyetem a nemzetközi toplistákra, és hogy 1998 óta nem jártak ilyen kevesen egyetemre, mint mostanában. Mikor a Gyurcsány-kormány be akarta vezetni a tandíjat, akkor azt a Fidesz ellenezte, mégis pár évre rá alkalmuk lett irányítani a felsőoktatást, önfenntartóvá tették azt, tehát fizessen, aki tanulni akar. Emiatt a hátrányos helyzetű gyerekek, tanulók már rég kiszorultak a felsőoktatásból. egyetem.jpgÉs akkor még nem esett szó a tankönyvek helyzetéről. Eljutottunk oda, hogy míg korábban a tanár kiválaszthatta a számár legszimpatikusabb tankönyvet, ma vagy kéri vagy nem. Ráadásul előfordult, hogy az állami ingyen tankönyvbe Orbán Viktor beszédét szerkesztették bele.

Szólj hozzá

oktatás