2018. máj 12.

A Jobbik elnököt választott

írta: Pataba13
A Jobbik elnököt választott

Szombat délelőtt a Dürer Kert melletti konferenciaterembe zajlott le a Jobbik tisztújító kongresszusa. Nagy kérdés volt, hogy visszakanyarodik-e a párt a radikális útvonalaihoz, vagy folytatják a Vona által elkezdett néppártosodást.

z.jpg
Mirkóczki Ádám a küldöttgyűlés után elmondta, hogy Vona Gábor beszédével kezdődött a kongresszus, majd közölte a szavazás végeredményét. A szavazatok 54%-át, azaz 298 szavazatot kapott Sneider Tamás, kihívója, Toroczkai László Ásotthalom polgármestere,  52 szavazattal maradt alul. Sneider várhatóan a folytatni fogja a néppártosodást, míg Toroczkai a radikális vonalat képviselte volna. Sneider az elnöki sajtótájékoztatóján elmondta, hogy "a Jobbik nem fog letérni a nemzeti, néppárti irányvonalról". Toroczkai állítása szerint a pártban nem voltak meg az egyenlő versenyfeltételek a két induló között (míg ő csak 12 percig beszélhetett, addig Sneider 17 percet kapott). A végeredménnyel sokan elégedetlenek voltak, ezt például az a csongrádi jelölt is jelezte, aki küldöttkártyáját lehajította Mirkóczki sajtótájékoztatója közben.

Az elnökhelyettes Gyöngyösi Márton lett, továbbá a hat alelnököt is választottak:

  • Bana Tibort
  • Z. Kárpát Dánielt
  • Hegedűs Lórántnét
  • Stummer Jánost
  • Apáti Istvánt
  • Volner Jánost

Sneider 9 évig volt alelnök, és szerinte ennél jobb elnöksége a Jobbiknak sosem volt. Fő céljuk, hogy 2022-ig annyit erősödnének, hogy megnyernék a választást. Továbbá küzdeni fognak azért, hogy magyar és magyar kiegyenlítettebbé váljon. Sneider nyitott Vona Gábor tanácsaira, a sajtótájékoztatón elmondta, hogy

Örülnék, ha láthatnám Vona Gábort tanácsadói szerepben.

A pártelnök-választásnak két legnagyobb csalódottja Toroczkai és Dúró Dóra, a volt elnökhelyettes lehet. Ők - állításuk szerint - biztos, hogy nem fognak politikai tisztséget vállalni a pártban. A régi "kemény" Jobbikosok egyre inkább "lemorzsolódnak" pártból.

Szólj hozzá