2018. jún 04.

Ki veszi át Molnár Gyulától a stafétát?

írta: Pataba13
Ki veszi át Molnár Gyulától a stafétát?

Június 17-én választ az MSZP új elnököt, aki két évre kaphatja a megbízását. Az MSZP helyzete a választások után se volt fényes, a blog korábban beszámolt a párt helyzetéről, de akkor még nem vájta bele Bősz Anett méregfogát a frakciószövetségükbe a Párbeszéddel.
10499597_335195_5b906e95a03a0852dffc8f28dfc43b92_wm.jpg

A jelöltek már megvannak, de előtte nézzük meg, hogyan csapnak össze az elnökjelöltek:

A jelöltek a fővárosban és négy vidéki nagyvárosban kampányolhatnak a tisztújítás előtt. Elnökjelölti konvenciót tartanak, tehát a jelöltek az öt városban programbemutató összejövetelen fognak részt venni

  • Budapesten
  • Győrben
  • Szegeden
  • és Nyíregyházán.

A tervek szerint minden jelölt 15 percben fejtheti ki a programját, ami igencsak kevés, viszont - miután minden jelölt elmondta, mit kínál, hogyan képzeli a párt jövőjét - az egybegyűltek feltehetik kérdéseiket. A poszt indulásáért mindenkinek 1500 aláírást kell összegyűjtenie, tehát a jelöltek az elmúlt napokban sem lazsálhattak. 

mszp-parbeszed.jpgA párt történetében majdnem rekordnak számít az öt induló.

  • Kunhalmi Ágnes
  • Tóth Bertalan
  • Mesterházy Attila
  • Szanyi Tibor
  • és Bródy György

küzd az elnöki posztért. Bródy győzelmére a legkevesebb az esély, de nézzük meg alaposabban a jelölteket.

Kunhalmi Ágnes

Kunhalmi Ágnes az egyik legesélyesebb elnökjelölt, mégis elgondolkodtató az a nyilatkozata, hogy nem a pártelit áll mögötte. A 2018-as választások MSZP-s kampányarca, leköszönő budapesti MSZP elnök az összefogás nagy híve. A baloldalt "egy a tábor, egy zászló" elv alapján összekalapálná, vagy legalábbis az egységesülés irányába tolná a pártot. Kunhalmi a párt talán egyik legismertebb  politikusa, aki egy üde színfolt a pártban, viszont megítélése változó a stílusa miatt. Sokan nagy jövőt, erőt, magabiztosságot látnak benne, azonban sokakat irritál a stílusa (mondjuk melyik politikusét nem). Az emberek számára még hétköznapibbá teszi, hogy huncutságát nem rejti el, őszinte, hol sír-hol nevet. Talán az ő neve volt a legelső, amit a sajtó felvetett, mint lehetséges elnök, ugyanis már a választások előtt felmerült az ő neve Molnár Gyula helyére. Az ellenzék számára az a szövetségi politika, amit folytatna, kifizetődő lenne.

00538438.jpegMesterházy Attila

Sokan felróják a számlájára a 2014-es választási vereséget, mégis akkor több szavazatot kapott a baloldal, mint most, tehát az MSZP mindenképp erősebb volt az ő idején. A párt számára már más kérdés, hogy mennyire támogatják, mivel azok az emberek, akikkel ő 2014-ben szimpatizált, azok alig találhatók már meg a jelenlegi frakcióban. Mesterházy a legtöbb politikushoz képest még fiatal, mégis tartalmas múlt áll mögötte, és egy esetleges újabb zakóval végleg kiradírozná saját nevét a pártból. 00072357.jpeg

Szanyi Tibor

Szanyi Tibor MSZP-s EP képviselő felszámolná a pártot, és újat alapítana Szocialisták néven. Kérdés az ötletet mennyire díjazzák a párton belül, valószínűleg semennyire, mert kevesen szavaznának egy olyan emberre, aki felszámolná azt, amiben ő van. Tulajdonképpen ha Szanyi lesz elnök, az MSZP eltűnik, habár a pártot a pártelnök egyedül nem számolhatja fel. Már korábban is indult a posztért, de vesztett, a kudarc mégsem vették el kedvét a párt irányításától.

mti-soos-lajos-960x600.jpg

Bródy György

Csoda lenne, ha őt választanák meg, mivel a legtöbb ember számára alig ismert, illetve lobbiereje sincs, és a politikában sajnos nem csak a politikusok gondolatai számítanak. Ő egyébként a párt Kulturális és Közművelődési Tagozatának ügyvezető alelnöke.

Tóth Bertalan

A párt frakcióvezetője is beköszönt a posztért, viszont a megyei elnökök semennyire nem támogatják őt. Sokkal inkább alkalmasabb egy vezető mögötti háttérember pozíciójának betöltésére, mint pártelnöknek, mivel kisugárzása kicsit színtelen és szagtalan. Egyes híresztelések szerint a szocialisták háttérembere, Puch László szeretné őt elnöknek, és ha Puch embere vezeti a pártot, nagyobb rálátást kaphatna a párt belügyeire. Ő lehet talán az egyik meglepetésember, akit vagy nagyon fognak támogatni, vagy alig.

csodafegyver--1024x576.jpgA választás két legnagyobb esélyese Tóth és Kunhalmi, viszont Mesterházy is ott lehet a tűz közelében. Szanyi beszélt a legkarakteresebben az elnökjelöltekről. Inkább támogatná Mesterházyt, mint Kunhalmit vagy Tóthot, mivel ők ketten egy bukott választás arcai, és ez nem vett jó fényt a pártra. Legtapasztaltabb mindenképp Mesterházy, aki két elnöki cikluson át, 2010 és 2014 között vezette a pártot. 

Az, hogy milyen elnököt választ magának az MSZP, az nem csak a pártra, hanem az egész ellenzékre kihathat. Hiába vesztettek rengeteg szavazót, még mindig a baloldal legerősebb pártjáról beszélünk. Ahhoz, hogy a pártban csalódott szavazókat visszaszerezzék, mindenképp frissebb arcot kéne választaniuk (pl. Tóth és Kunhalmi). 

*frissítés: Bródy György és Szanyi Tibor visszalépett a jelöltségtől.

 

Szólj hozzá

MSZP Szanyi Tibor Mesterházy Attila Kunhalmi Ágnes Tóth Bertalan