2018. jún 08.

Teljes káosz a Jobbikban

írta: Pataba13
Teljes káosz a Jobbikban

A Jobbik próbálja lerázni magáról a radikálisabb politikusait, mégsem teszi ez őket szimpatikusabbá, csak hiteltelenebbé.
z.jpg

A párt fegyelmi bizottsága kizárta Toroczkait a Jobbikból, emiatt Dúró Dóra is kilép a pártból. "Mi magunk" néven akart egy szélsőségesebb irányzatot képviselő platformot indítani a Jobbikon belül Toroczkai - miután elvesztette a pártelnök-választást -, melyhez Dúró is szívesen csatlakozott volna, akit ezért végül kizártak a Jobbik frakciójából, és felszólították arra, hogy adja vissza mandátumát. Az eddig csupán riogatott pártszakadás egyre jobban beteljesedni látszik. 

Az ellenzéki pártok a választások után a megerősödésről, és a kormány elleni harcokról beszéltek, most pedig káosz közeli állapotok vannak egyes pártokban. Sallai R. Benedek és Hadházy Ákos ügye rossz fényben tüntette fel az LMP-t, de minden pártról elmondható, hogy a belviszályok nem hogy közelebb viszik őket a kormányváltáshoz, hanem még távolabb. Meg is látszik ez az ellenzékiek népszerűségén. A Jobbik listán még mindig stabilan a legtöbb szavazatot kapná az ellenzéki pártok közül, ennek ellenére a jelenlegi politikájukkal sem új szavazókat nem tudnak elhódítani más pártoktól, se nem tudják visszaszerezni régi, radikálisabb Jobbikban hívő embereket. Előny vagy hátrány egy ilyen Jobbik a Fidesz és Ellenzék felálláshoz?

jobbik8.jpgMíg a pártok a saját sebeiket nyalogatják, addig biztosan nem jön létre az 1v1 felállás, ami egy elég gyenge lábakon álló elképzelés. A Jobbik és az MSZP fintorogva állnának egy közös összefogáshoz egymással, és a többi párt is serényen mutogat a másikra. Az 1v1 ötlete már ott is megbukik, hogy egy szélsőséges Jobbikos szavazó előbb szavazna a Fideszre, mint az MSZP-re vagy LMP-re, továbbá az ideológiákat teljesen félre kéne tenni, ahhoz hogy egy közös megállapodás megszülessen, erre pedig semmi esély sincsen. Az 1v1 alapvetően azt üzeni, hogy ne a Fidesz nyerjen, de ez önmagában ez kevés.

Mindenki szívesebben szavaz valami mellett, mint valami ellen.

Miután Vona Gábor lemondott és Schneider lett az elnök, azután mutatták meg szarvaikat a pártban lévő elégedetlenkedők. A Jobbik célja a néppártosodással nyilvánvalóan az, hogy új emberek felé nyissanak, mivel a Fidesz-KDNP kielégíti a jobbos/szélsőjobbos gondolatokat. Ha a Jobbikból egy szélsőségesebb irányvonal kiszakad, azzal az ellenzék tovább aprózódik, mely legfőképp a jobboldali szavazóbázis megoszlását eredményezné, mintsem a baloldalit.

A Jobbik irányváltása azonban leginkább a Fidesznek kedvez. A Jobbikban csalódó, a régi korszakokat visszaváró emberek április 8-án vagy otthon maradtak, vagy fintorogva a Jobbikra szavaztak, vagy behúzták az x-et a Fidesz-KDNP-hez, mivel az értékeik így jobban képviselődnek tovább, mint a néppártosodó Jobbikban, továbbá az ellenzék továbbszakadása is a Fidesznek kedvez, mert az ellenük beérkező szavazatok még több felé osztódnak szét.

Szólj hozzá

jobbik