2018. jún 10.

"Igaz vagy hazug egy áron kel nála"

írta: Pataba13
"Igaz vagy hazug egy áron kel nála"

Orbán Viktornál is gyakoriak a "félreinformálások", mint a pártjánál, bárhogy is nézzük, gyakran hangzik el kijelentés, ami a valóságtól igencsak távol áll.
letoltes.jpgforrás: napi.hu

Nem csak azon érdekes eltűnődni, hogy a választások előtt Szél Bernadett még nemzetbiztonsági kockázat volt, jelenleg pedig már nem jelent veszélyt, hanem a miniszterelnök tudatlanságán is (2010 és 2017 közötti állítások).

1. NER és az oligarchák

 

Oligarchák a Nemzeti Együttműködés Rendszerében nincsenek, és nem is lesznek. - Orbán Viktor.

Így vélekedett 2012-ben a parlamentben. 6 évre rá, idén Mészáros Lőrinc 280 milliárd forintjával a második leggazdagabb magyar lett, de azt se felejtsük el, hogy Simicska Lajos korábban ugyanezek a vádak elől lettek megvédve Orbán Viktortól, most pedig a Fidesz-közeli médiák oligarcházzák őt le

2. Frankfurter Allgemeine Zeitung és a civilek

2015-ben a  német lapnak arra a kérdésére, hogy a véletlen műve volt-e, hogy a civil szervezeteket taglaló beszéde után hatósági eljárások indultak az érintett szervezetek ellen, azt válaszolta, hogy

Ezt most hallom először.

Orbán Viktor 2014. május 23-án személyesen rendelte el, hogy a Norvég Alapból részesülő civil szervezetek elleni hatósági eljárásokat. Erről részletesebben itt olvashat. A civil ellenes tevékenységek már a második Orbán-kormány elején megindultak.

3. Putyin könyvéből való idézés

Az orosz miniszterelnök látogatásán Orbán Viktor elmondta, hogy a 2004-ben megjelent Putyin könyvből Magyarországon gyakran idéznek (pl. Vlagyimir Putyin azt mondta a dzsúdóról, hogy...)

Én úgy tudom, hogy te írtál is egy kis könyvecskét róla. Szoktak idézni belőle Magyarországon - mondja Orbán Viktor.

A bökkenő csupán annyi, hogy magyarra nem fordították le a könyvet, de még meg sem jelent Magyarországon.

image.jpgkép: hvg.hu

4. Véleménykikérés

Mi 2010 óta a legfontosabb közös ügyekben kikérjük a magyarok véleményét.

Ezt akkor állította, mikor nemzeti konzultáció formájában megkérdezték a lakosságot a "Soros-tervről". Arról viszont nem kérte ki az emberek véleményét (végül nem lettek ebből népszavazások), amikor Putyinnal 2014-ben a paksi atomerőmű bővítéséről állapodtak meg, sem a vasárnapi boltzárról, sem pedig a budapesti olimpiáról.

5. Magyarország gazdasági növekedése kétszer nagyobb az Európai Unió átlagánál

Ezt állította a miniszterelnök Tusnádfürdőn. Az akkori negyedéves GDP növekedés Magyarországnak 2,46% volt, az EU-é 2%. A beszédében ezzel az erős magyar gazdaságot kívánta alátámasztani, viszont a félreinformálása mellett megemlíthette volna azt is, hogy 2010 óta Szlovákia és Lengyelország megelőzte Magyarországot az egy főre jutó GDP-ben.

6. Nem az EU támogatások miatt fejlődünk

A miniszterelnök 2017-ben szeptemberében egy ünnepségen azt mondta, hogy

Széles körben elterjedt az a nézet, hogy a magyar gazdaság csak azért fejlődik, mert Európai Uniós támogatások állnak rendelkezésünkre.

Felmérések (KPMG, GKI) alátámasztják, hogy EU-s támogatások nélkül a magyar gazdaság 2006 és 2015 között 4,6%-os növekedés helyett majdnem 2%-nyi csökkenést produkált volna, ebből következtethetünk arra, hogy mennyire függ Magyarország gazdasága az EU-s támogatásoktól.

7. "Brüsszel nyíltan a terroristák pártjára áll"

Ennek a valóságtartalmát kifejteni sem kell...

8. Döntés az olimpiáról

Ha az emberek dönteni akarnak az olimpiáról, akkor dönteni is fognak.

Ez egy szegedi sajtótájékoztatón hangzott el tőle, de népszavazás azután sem lett, miután a Momentum elegendő aláírást szerzett azért. 

9. "Magyarországról egy migráns sem fog Ausztriába érkezni"

Ezt a Passauer Neuer Presse napilapnak nyilatkozta 2016-ban (itt olvasható). Az állítás nemigen összeegyeztető azzal a folyamattal, amikor a be sem regisztrált menekülteket Ausztriába buszoztatta a kormány.

10. Nincs tandíj

A Fidesz 2010 előtt nagy harcokat vívott a felsőoktatási intézmények önfenntartóvá tétele ellen, az állítás viszont annyiban módosult - Orbán szerint -, hogy aki diákhitelből fizeti a tandíjat, az nem igazi tandíj.

11. Szolidaritás a menekültekért

A legnagyobb szolidaritást a menekültügyben, mi mutattuk, mi magyarok - mondta Orbán Viktor 2016. május 6-án a Kossuth Rádióban.

Úgy látszik a szolidaritást, mint fogalmat, is újra kell értelmezni.

12. Külföldiek nem vesznek termőföldet

Orbán Viktor a 2010-es választások előtt ígérte, hogy amíg ők kormányoznak, külföldiek nem jutnak termőterülethez. 2015-ben Somogyban egy belga család vásárolta legtöbb földet.

13. 2013-as Pride

2013-ban azt állította, hogy nem kapott meghívást a '13-as Pride-ra. A következő levél ezt megcáfolja:

pridelevel.png14. A terrorizmus és az etnikumok

2016-ban - mikor a bangladesi miniszterelnök-asszony nálunk járt - Orbán Viktor elmondta, hogy:

Nem lehet egyetlen vallást, civilizációt vagy etnikumot sem diszkreditálni a terrorizmus vádjával.

Az origo a találkozó előtti évben büszkén beszámolt arról, hogy a miniszterelnök azt állítja:

Minden terrorista migráns.

Az origo cikke itt olvasható.

15. Sajtószabadság

"Magyarországon szabadabb a sajtó, mint nyugaton". - ezt 2015-ben mondta. Ugyanabban az évben a Freedom House felmérése szerint a sajtószabadság Magyarországon rossz helyzetben van (azóta helyzet csak romlott).

16. "A magyar kormány és én személy szerint zéró toleranciát hirdetünk minden korrupcióval szemben"

2018-ban készült felmérés alapján Magyarországnál csak Bulgária korruptabb az EU-s tagországok között.2010 óta 9 helyet rontott Magyarország a listán:

19480065_2e50509aecb1b221c94e4e1f48b9392d_wm.png

 

Szólj hozzá