2018. jún 17.

MSZP tisztújítás 2018

írta: Pataba13
MSZP tisztújítás 2018

2018. június 17-én zajlott le az MSZP tisztújítása, ahol új elnököt is választott magának a párt. A blog korábban beszámolt a pártelnök-jelöltekről, de azóta Kunhalmi Ágnes, Szanyi Tibor és Bródy György visszalépett.

mszp-kongresszus.jpg

Anti-Mesterházy hármas?

Tóth Bertalan és Mesterházy Attila maradt versenyben a pártelnöki posztért.

Tóth a szavazatok 54%-át szerezte meg (Mesterházy értelem szerűen 46-ot), ezzel Tóth Bertalan lett az MSZP új elnöke.

Az alelnöki posztért többen is indultak, köztük az az Ujhelyi István is - aki visszalépett az Országos Választmány elnöki jelöléstől -, azonban Tóth helyettese Szakács László, Mesterházy volt kabinetfőnöke lett (a szavazatok 51%-át kapta meg).

Az Országos Választmány elnöke Kunhalmi Ágnes lett, habár ott nem volt más induló.

34794690_2100388833308625_4308668881624367104_n-e1528647455437.jpgÚgy látszik, hogy az Anti-Mesterházy (ha van ilyen) vesztett. A tisztújító kongresszus előtt nagy volt a mocorgás Mesterházy Attila ellen. Ujhelyi visszalépett a Választmányi jelöltségtől előkészítve a terepet Kunhalminak, aki  azzal, hogy a pártelnöki poszttól visszalépett nem akadályozta meg Tóth Bertalant az elnöki szék megszerzésétől.

Jövőkép

A párt választóinak 43%-a Kunhalmi Ágnest, 42%-a Mesterházy Attilát támogatta, mégis Tóth Bertalan lett a pártelnök (ennyire figyeltek a kongresszusban a szavazók véleményére...). Látszik, hogy mind a szavazók, mind a párt kongresszusi küldöttei két felé szakadtak. Egyik része a megújulást támogatta, másik pedig visszahozta volna régi időket a pártba. Mindenesetre Tóth Bertalan fő célja, hogy a párt stabilabb lábakon álljon, illetve hogy kihozza a csapatot a történelmi mélypontból. Természetesen senki sem állítja, hogy ez egy egyszemélyes feladat lenne.

Tóth a beszédében elmondta, hogy büszke a Párbeszéddel kötött szövetségre, ami szerinte működik, annak ellenére, hogy a pártot most támogatják történelme során talán a legkevesebben. Esze ágában sincs felszámolni az MSZP-t, ő úgy látja, hogy a választóknak még szükségük van szociáldemokrata értékekre, továbbá nem hagyhatják cserben azt a közel 700 ezer szavazót, akik rájuk szavaztak. A szövetséget szeretné folytatni a Párbeszéddel, de úgy látszik ő is könnyen belecsúszhat Botka hibájába.

Örül a "minőségi cserének" Mellár Tamás és Bősz Anett között. Beszédében pénzéhesnek nevezte a Liberálisokat. Ezzel a hozzáállással egy szélesebb összefogást nehéz lesz megteremteni, hisz az ujjal mutogatás és a vádaskodás hátráltatja azt. Botka László az összefogást hirdette, mégis tehertételnek nevezett egy 300 ezer fős szavazótáborral rendelkező párt elnökét, Gyurcsány Ferencet (ebbe bele is tört a bicskája). Igaz, a Liberálisok támogatottsága elenyésző, de ha hosszútávú együttműködést szeretnének létrehozni, akkor nem elég csak egy választásra összefogni. A kampányidőszak előtt ellenségekből barátokká válnak pártok, ami senkinek sem hiteles. Nem lehet úgy barátkozni, hogy közben a leendő haverunkat vádolgatjuk. Az ellenzéki pártok a választások után a megújulásról és az együttműködés fontosságáról beszéltek, mégsem sem jutottak tovább a 2/3-ad felelősének keresésénél, sem az egymás megvádolásánál.

Tóth a legfontosabb feladatnak most a jövő évi önkormányzati választásokra való felkészülést nevezte. Az, hogy az MSZP a saját jövőjének megfelelő irányt választott, az a párt támogatottságán fog meglátszódni. A párt egyelőre mélyponton van, de van még négy évük összeszedni magukat, koordinálni.

Szólj hozzá