2018. jún 21.

Műmegoldás a hajléktalanságra

írta: Pataba13
Műmegoldás a hajléktalanságra

Szerdán a parlament elfogadta az alaptörvény-módosítás, mely nem csak a Stop Soros törvénycsomagról szólt. Bajkai István javaslataira a hajléktalanság is be lett tiltva.
aluljaro-1024x576.jpg

Bajkai azzal indokolta a javaslat beadását, hogy "évtizedes probléma Magyarországon, hogy emberek életvitelszerűen az utcán tartózkodnak (közbiztonsági és közegészségügyi veszélyeket hordoz magával)". Ezzel a módosítással elindulhatott volna a folyamat, hogy a hajléktalanok újra teljes életet élhettek volna. Nem véletlen a feltételes mód, hisz a módosítás velejéig romlott.

A hajléktalanoknak a nappali/éjszakai szálláshelyeket el kell foglalniuk, de az ötlet megint csak olyan, mint a heti öt kötelező testnevelés. Az iskolák felkészületlenek voltak a heti öt testnevelésre, hisz a mai napig rengeteg iskolában még mindig nincs tornaterem, a gyerekeknek nem lettek biztosítva a rendelet után sem a sportlehetőségeik az iskolán belül, tehát a terv ezért sem tudott lebonyolódni megfelelően. Ugyanez a helyzet a hajléktalanok szálláshelyeikkel. 25-30 ezer hajléktalan van Magyarországon, de nincs ennyi férőhely a szállásközpontokban! Egy börtönben egy rabnak minimum négy négyzetméter mozgástérrel kell rendelkeznie, és egy zárható szekrénnyel, de ha kiszámoljuk, hogy mi lenne, ha minden hajléktalan a szálláshelyekre becsődülne, akkor kijön, hogy egy hajléktalanra kevesebb, mint négy négyzetméter jutna. Olyan helyzetbe hoznánk őket, mint a rabokat?

Bajkai szerint a hajléktalanoknak biztosítva vannak a lehetőségeik a hajléktalanságból való kiúthoz. Szerinte a közmunkaprogram egy remek lehetőség számukra, hogy munkába álljanak. Egy közmunkás nettó 54 ezer forint körül keres, ebből a pénzből pedig nem lehet még lakbért sem fizetni, nemhogy élelmiszert, ruházkodást, rezsit, így már egyből egy falba ütköztünk.

A módosítás még további rengeteg kérdést feszeget. Például, hogy a fizetésképtelenné vált devizahiteleseknek a felét a kilakoltatás fenyegeti, vagy hogy mi lesz azokkal a családokkal, akiket szintén az utcára kerülés veszélye fenyeget. A szülők mennek a kijelölt szálláshelyekre, a gyermekek pedig állami gondozásba kerülnének, amennyiben a szülők a jövőben a kilakoltatás után nem tudják biztosítani gyermekeiknek a szükségleteiket. Alapvetően egy új otthont kéne keresniük, és ha a szülők nem tudják kifizetni az új otthont, esetleg nem tudnak százezrekért albérletbe költözni, akkor az előbb leírtak várnak rájuk. Családtámogatás, családbarát politika? Majd biztos felveszik a CSOK-ot...

Csöbörből vödörbe. A problémát ez önmagában nem fogja megoldani, sőt egyre inkább kiélesíti az ellentéteket. Nagyon sok hajléktalan azért nem foglalta el eddig a szálláshelyeket, mert ott gyakran áldatlan állapotok uralkodtak. Sokszor előfordultak a szálláshelyeken egymás kirablásai, megverései. Ezt a problémát is orvosolni kéne mihamarabb, mielőtt embereket erőszakolunk számukra kellemetlen helyzetbe. Az egyik kupacból ugrunk a másikba, hisz

Alaptörvénybe lesz foglalva, hogy életvitelszerűen nem lehet az utcán tartózkodni, viszont a lakhatáshoz való jogot nem foglaltak bele.

Gyökerestül kell megoldani a problémát!

d_mar20130119007-1024x576.jpgNem a hajléktalanok szállásának gondját kell megoldani, hanem a hajléktalanná válás folyamatát megállítani. Az persze még bonyolultabb kérdés, hogy miként lehetne orvosolni, hogy családok ne kerüljenek a kilakoltatás szélére, hogyan integrálódjon vissza egy évtizedek óta az utcán élő ember a társadalomba, miként és milyen gyorsan váljon újra a társadalom teljes jogú tagjává, hisz ezeket az embereket megbélyegzik és kirekesztik.

Méltatlan szálláskínálat szörnyű orvoslása a problémának. Attól még, hogy valakit arra köteleznek, hogy menjen be a hajléktalanszállásra, nem fog munkát találni magának (az előbb már le lett írva, miért nem jó a közmunkaprogram megoldásként). Amennyiben ezek az emberek nem kapnak megfelelő munkalehetőséget, amiből fenn tudják tartani önmagukat, sosem fognak visszatérni a munkaerőpiacra, arról nem is beszélve, hogy mennyire megterheli az embert mentálisan a folyamatos kilátástalanság. Nagyon sokan elkeserednek a próbálkozásaik eredménytelenségén, emiatt egy újbóli adandó alkalmat nem fognak kihasználni. Szomorú, hogy emberek ilyen helyzetbe kerülnek, akármennyire is tehetnek arról, hogy ilyen sors jutott nekik.

Gulyás Gergely a kormányinfón azt nyilatkozta, hogy a hajléktalanokat a rendőrségnek el kell vinnie a közterületről. Ő ezt hasonlóan indokolta meg, mint Bajkai:

Az nem állapot, hogy ma Budapesten bizonyos közterületek használhatatlanok, mert életvitelszerűen laknak ott.

Az alaptörvény - a módosítás előtt - csak annyit tartalmazott erről, hogy a közegészség, közbiztonság és a kulturális értékek miatt jogellenesnek minősíthetik a közterület meghatározott részén való életvitelszerű tartózkodást. Így szól ez pontosan:

„A helyi önkormányzat - a főváros tekintetében a fővárosi önkormányzat - rendeletében kijelölheti a közrend, a közbiztonság, a közegészség és a kulturális értékek védelme érdekében a közterület meghatározott azon részeit, ahol az életvitelszerűen megvalósuló közterületi tartózkodás jogellenesnek minősül”.

A hatóságok ezt nem vették minden esetben szigorúan. 500 eljárás indult ilyen ügyben az elmúlt pár évben, de csak alig egy tucatnyi embert büntettek meg emiatt, őket is közérdekű munkára ítélték. Vajon mostani módosítás szigorúbban lesz véve? Mostantól a rendőrségnek el kell szállítania a közterületről a hajléktalanokat a hajléktalanszállásokra, legalábbis ez a friss "álláspont".

Szólj hozzá