2018. jún 23.

Angela Merkel utolsó reményei

írta: Pataba13
Angela Merkel utolsó reményei

Kilátástalan helyzetbe kerülhet a német kormány, ha Horst Seehoferék felmondják a koalíciót és megszakítják a CDU-val a világháború után kötött pártszövetséget. Orbánék kedvenc témája áll a háttérben, a bevándorlás.

c2000.jpg

Hamarosan véget érhet Angela Merkel 2005 óta tartó uralkodása, méghozzá saját szövetségese szúrta hátba. Seehoferék és Merkelék abban egyetértenek, hogy ne kerüljön Németországba több olyan menedékkérő, akik már egy másik EU-s tagállamban benyújtották menekültkérelmüket, mégis teljesen másképp kezelnék a problémát. A CSU létrehozna egy háromszöget (Németország, Ausztria, Olaszország), mely létrehozna egy szövetségi rendőrséget, amely a határoknál intézkedne. Sebastian Kurz osztrák államfő, és a frissen megválasztott olasz kormány jóval szigorúbb bevándorláspolitikát folytat, mint elődeik, mondhatni véleményük egyre jobban egy síkra kerül a V4 országokéval. Merkel viszont EU-s szinten próbálná megoldani a problémát, habár az EU-n belül egyre jobban kiéleződő ellentétek a kérdésben várhatóan meggátolják majd ezt, mégis az első lépések már megvannak. Jean-Claude Juncker összehívott egy EU-s minicsúcsot (a V4-ek nélkül), aminek a főtémája a migráció kezelése lesz. Ez elég nagy segítség lehet.

Az már más kérdés, hogy az SPD és a CSU bevándorláspolitikája szöges ellentéte egymásnak, mégis a CDU-n csattan az ostor. Horst Seehofer egy lapinterjúban elmondta, hogy ő lesz a legboldogabb, ha a kancellár-asszonynak június elsejéig sikerül az európai megoldás, mégis kilátásba helyezte a koalícióbontást. Ez azt jelenti, hogy a félévig tartó nehézkes koalíciós tárgyalásokon létrejött instabil szövetség a szociáldemokratákkal felbomlana, és újra válságba kerülne a német kormány.

A CSU rengeteg szavazót vesztett, szavazóik java részt a szélsőjobboldali AFD-hez pártoltak, akik elkupálhatják őket az októberi bajorországi törvényhozási választásokon, sőt még a tartományi parlamentben is elveszíthetik az abszolút többségüket. Joggal merülhet fel az a kérdés, hogy vajon csak a szavazók elcsábításáról szól ez a CSU-nál? A CDU-CSU a tavalyi választások egyik legnagyobb vesztese volt, 2015 óta nagyot zuhant a kancellár népszerűsége, mégis nyomatták Merkelt. Vajon mi hajtotta Merkelt, hogy folytassa?

A páli fordulat, ami lassacskán megtörtént a bevándorlókhoz való viszonyához lehet az egyik ok. Ha a 2015-ben mutatott menekültpolitikája akár egy ciklus alatt kiküszöbölhető lenne, akkor úgy távozhatna, hogy karrierje egyik legnagyobb feladatát sikeresen oldotta meg, múltidőbe tehetné a híres mondatát (Wir schaffen das!). 

Mindez megérte vajon azt, hogy megerősödött Németországban a szélsőjobb, a szakadás széléhez került a nagy múltú pártszövetsége a CSU-val, illetve hogy az SPD népszerűsége zuhanóban van, ezzel megerősödtek a kisebb baloldali pártok. Pont az egyik ilyen kisebb párt (FDP) járatta vele a bolondot a kormányalakítás tárgyalási szakaszában, majd miattuk bomlott fel a Jamaica koalíció (CDU-CSU, FDP, Grüne). CDU/CSU és az SPD is tartott az előrehozott választásoktól, hisz azon várhatóan még nagyobb vereséget szenvedtek volna, és még nagyobb káosz lehetne. Ez a közös érdek hozott össze egy randevút Merkelnek a szociáldemokratákkal, akikkel meg is kötötték a házasságot. Martin Schulz ezzel végleg leírta magát mind a pártja, mind a választók szemében, legalább ez az akadály megszűnt Merkel előtt, DE a CDU és a CSU útjai már 2015-ben kezdtek különválni.

image-1161476-860_poster_16x9-hnqx-1161476.jpg

Angela Merkel igencsak emberséges volt, amikor 2015-ben minden menekült előtt kinyitotta Németország határát, mégis ez osztotta meg legjobban a kancellár politikáját. Seehofernek ez már akkor sem feltétlen tetszett, mégsem erősködött Merkellel, hisz akkor ő még nagyon bízott ebben a menekültpolitikában. 

Most inkább hasonlít a CSU hozzáállása a menekültkérdésben az AFD hozzáállásához, mint a CDU-jéhoz.

Nem lenne csoda, ha a koalíció felrúgása után Seehofert az AFD karjaiban találnánk, hisz az ő szemszögükből Merkel korlátokat szabott nekik, és belevitte őket a málnásba, na persze csak később szóltak, hogy nekik a málna nem is ízlik.

Mi folyik jelenleg?
petzold-memo-merkel-seehofer-artikelbild.jpg

Seehofer nem csak ettől az asztaltól állhat fel

A jelenlegi cél, mint korábban is olvasható volt, hogy szállítsák vissza azokat a menekülteket, akik egy másik EU-s országban nyújtották be menekültkérelmüket. Várhatóan ez csak a jövőbeli bevándorlókra vonatkozna, mivel elég kellemetlen helyzetbe kerülnének, ha mondjuk visszaszállítanák azt a több tízezer menekültet, akiket 2015-ben vittek Németországba Magyarországról. Leginkább ez azokat a menekülteket érintené, akik a török-görög határon léptek az EU-ba a szárazföldön keresztül (hisz csak a tengeren érkezőkre vonatkozik az EU és Törökország között megkötött paktum). Seehofer ezt Olaszországgal és Ausztriával együtt oldaná meg, Merkel viszont egy EU-s megállapodást sürget. Senkinek sem tetszik a másik megoldása, Seehofer mégis engedékenyebb volt. Július elsejéig haladékot adott Merkelnek, hogy létrehozzon egy általa szorgalmazott megoldást.

Itt van Merkel előtt a lehetetlen, de a kancellár máris akcióba lendült. Az EU-s minicsúcs is az ő sikerére játszik, továbbá tárgyalásra hívta Giuseppe Conte olasz miniszterelnököt is, sőt Orbán Viktort is Berlinbe várja. Orbán kezében egy lehetőség van, hisz akár ultimátumot is adhat Merkelnek. Amennyiben nem születik megállapodás Seehofer elkezdheti az ő álláspontját kidolgozni, és benyújtani, mely nagyon nincs Merkelék ínyére. A szakadásnak pedig mindenki vesztese lenne, csak az ellenzék nem:

  • kormányválság Németországban
  • a CDU és a CSU (továbbá az SPD) annyira leszerepel, hogy biztosan nem ők nyerik a következő választást, továbbá elindulnak a pártokon belüli mozgások, hogy ki törjön Merkel és Seehofer pozíciójába
  • mivel a CSU csak Bajorországban indul, ezért a CDU elindulhat ott is, ezzel sok-sok szavazatot elrabolva Seehoferéktől
  • a CDU menesztheti Horst Seehofert belügyminiszteri pozíciójából, ezzel a CSU kilép a koalícióból

seehofer-merkel.jpgEU-n kívülről jön Merkel felmentőserege?

Albánia belügyminisztere Berlinben tárgyalt, és a helyi sajtó szerint Fatmir Xhafaj felajánlotta Albániát, mint európai menekültfogadó központot. A brüsszeli bizottság javaslata, hogy még Európában, de már az Európai Unión kívül találjanak egy országot, ahol a menekültek megvárják, míg menekültkérelmüket elbírálják. Miért is jó erre megoldásként Albánia?

  • Albániában nagy számban élnek mind keresztények, mind muszlimok, ezzel nem indulnának el olyan kifogások, hogy nem felelnek meg az ország kultúrájának
  • A délszláv háború idején Albánia több mint egymillió menekültet fogadott be, emiatt például nem lenne szükség új menekülttáborok létrehozására
  • Durazzo nevű kikötővárosban a menekülthajók könnyen meg tudnának állni
  • Ezzel megerősödnének az Albán-EU kapcsolatok, mely jól jönne nekik, hisz csatlakozni szeretnének az Európai Unióba
  • Albánia tagja a NATO-nak, így ott is folyhatnak a NATO terrorizmus ellenes programjai, kiképzései

Ha ez a megállapodás megszületik, akkor Merkel megcsinálta a lehetetlen egy teljesen új verzióval, mégsem áll messze pártja alapvető koncepciójától, hisz ebből egy egységes EU-s megoldás is létrejöhet, mely szinte minden álláspontnak kedvezhet.

Mindeközben lemarad az EU. Javában zajlik Amerika, Kanada, Kína kereskedelmi háborújának kirajzolódása, és ahelyett, hogy az EU ezekben újabb lépést tenne, stratégiát dolgoznának ki ebben a kérdésben, még mindig a menekültkérdéssel bajlódnak.

Merkel ismét komoly bajba került, de a korábbiakból is kisebb-nagyobb veszteségek árán, de mindig kimászott, és amint látjuk, a jelenlegi helyzetben is ő áll nyerésre. Mindenesetre nagyon nagy esély van rá, hogy ez lesz Merkel utolsó kormányon töltött ciklusa, hacsak a választások előtt nem húz elő valamit a kalapból. 

maxresdefault.jpg

Angela Merkel és Horst Seehofer: Nem! De! Nem! De!

Szólj hozzá

migráció Németország Angela Merkel CDU CSU Horst Seehofer menekültkérdés