2018. jún 30.

Megoldotta az EU a menekültválságot?

írta: Pataba13
Megoldotta az EU a menekültválságot?

Az EU-csúcs után mindenki happy, hisz 14 óra egyeztetés után több számottevő megoldás született a menekültügyben, mint az elmúlt 3 évben. Mindenki engedett makacs megoldásaiból, kérdés, hogy ezzel mindenki boldog-e, vagy ez csak egy édes máz, ami mindenki elkeseredettségét burkolja.

00615014.jpeg

kép: nepszava.hu

Fél-fél siker történhetett az EU csúcson, hisz a bevándorlásellenes kormányok egyaránt arattak félsikert, mint a bevándorláspártiak, ennek ellenére inkább a V4 állásponthoz közelít a végeredmény, mintsem utóbbihoz. Mondjuk az EU-s vezetők többsége lemondott már a V4-ek bevándorláspolitikáján való változtatáson, ezért kevesebb rivaldafényt kapott az asztal szélére ültetett Orbán Viktor (és a másik szélen ülő Mateusz Morawiecki, lengyel miniszterelnök is). Bármelyik féltől korai még a győzelemhirdetés, mégis Angela Merkel örülhet a legjobban, mivel várhatóan a csúcs után megoldódik összetűzése a német belügyminiszterrel, Horst Seehoferrel

1. Kimondták, hogy a menekültválság jóval enyhébb, mint a csúcshoz képest.

2015 októberében volt a menekültválság a tetőfokán, onnantól 95%-kal csökkent a nyomás, annak ellenére, hogy az idei nyár folyamán újra megnőtt (nyáron és ősszel mindig többen érkeztek). A csökkenéshez közrejátszhat a szigorúbb határőrizet, de összességében is, jóval kevesebben keltek útra.

dg1g9syxuae2qis.jpgAz Európai Tanács elkötelezettebb lesz, hogy ez a rohamos csökkenés maradjon is így, ehhez viszont konkrét dolgokat nem közöltek.

Korántsem olyan erős a jelenlegi nyomás, mint azt a kormány közli, és a déli határzárhoz sem érkezik akkora emberáradat, mint állítják, ehhez persze az is közrejátszik, hogy újabb útvonalakon próbálnak a menedékkérők Európába jutni.

2. Az EU kiáll Olaszország mellett a Líbiából érkező emberáradat megfékezésében.

Jelenleg Olaszországot éri talán a legnagyobb nyomás, de nem maradnak ebben egyedül. Az új olasz kormány szigorú bevándorláspolitikát követ, és a hajók visszafordításában is megerősítést találtak uniós részről.

A Földközi-tengeren tevékenységet folytató minden hajónak tiszteletben kell tartania a vonatkozó jogszabályokat.

Az olaszok igényeit ezzel ki is elégítették, kérdéses viszont, hogy ezentúl számíthatnak-e anyagi támogatásban a bevándorlás korlátozásához, továbbá az is, hogy mi lesz a Földközi-tengeren hánykolódó menekülthajókkal, illetve, hogyan reagál a líbiai partiőrség erre. Arra viszont senkinek sem kéne büszkének lennie, hogy a szigorú őrizet miatt emberek fulladnak meg a vízben, mégis ez a legegyszerűbb megoldás az embercsempészet megakadályozására. Mérlegelni kell!

3. Kiemelten harcolni fognak az embercsempészet ellehetetlenítéséért

Ez korábban is így volt, azonban most egy teljesen más szemszögből. Régebben ezt úgy kívánták elérni, hogy kimentették az embereket a Földközi-tengerből, most viszont erről egyáltalán nincs szó. EU-n kívüli menekülttáborokat hoznának létre (erre Albánia vevő is lenne), ahol a menekültstátuszt kérők megvárnák, míg a kérelmüket elbírálják. Ezzel mindenki egyetért, a gond csak az, hogyha a menekültkérelmet elutasítják, akkor ki és hova küldi vissza a bevándorlót? Természetesen az EU jutányosan megfizetné a táborok fenntartását, de míg újabb és újabb országokkal indulnak meg a tárgyalások, és mire elkezdik a táborok felállítását, az addig érkező emberek helyzete továbbra is kilátástalan marad.

4. A törökök is kipipálva: Megkapják a következő részletet a 3 milliárd eurós EU-s támogatásból

Az EU-török megállapodás miatt vízen minden bevándorló visszaküldhető Törökországba, cserébe 3 milliárd eurót kapnak "a menekültek ellátásáért". A következő részletet is megkapják, úgy, hogy fogalma sincs az EU-nak, hogy mire költötték el a pénzt.

5. Angela Merkel kínjára is megoldás született: Ígéret született a menedékkérők másodlagos mozgásának megakadályozására

Merkel kormánya komoly bajba került Seehofer miatt (erről a blog részletesen beszámolt, erről pedig a kiemelt sorra kattintva olvashat többet). Erre is született "megoldás", ám ez csak nagyon kezdetleges, konkrét ötletek nincsenek, mindenesetre Merkel megkapta, amit kért, mégpedig támogatást élvez másodlagos mozgások megakadályozásában. Konkrét megoldás később születik, hogy mi lesz azokkal a menedékkérőkkel, akik egy EU-s országban beadták menedékkérelmüket, de továbbhaladtak más országok (főképp Németország) felé. 

letoltes.jpg

A csúcsról összességében elmondható, hogy leginkább üres ígéretek születtek, megteremtett stabilitás és jogi háttér nélkül. Két- és háromoldalú tagállami alkukat kötöttek, ami még jobban szétzihálja az EU-t, de jobban elősegíti a bevándorlás megoldását, mivel gyorsabban kötődnek kompromisszumok. Hosszútávon jobban kifizetődőbb lenne egy egységesebb megoldás, hisz most mindenki igényét külön-külön próbálják hozzáilleszteni az EU-s igényekhez. Ez ingatag, és az egész rendszer feldőlhet, ha páran felrúgják a külön kötött megoldásokat.

Megoldotta az EU a menekültválságot? Nem, egyelőre közel sem.

Szólj hozzá