2018. júl 04.

Véget ér a kormány kedvezménye a lakásokra

írta: Pataba13
Véget ér a kormány kedvezménye a lakásokra

Brutálisan drágulhatnak a lakások 2019 után, miután a kormány áfakedvezménye lejár. Varga Mihállyal erről az InfoRádióban beszéltek.

lakasepites-e1469776433373.jpg

2016-ban a parlament elfogadta az áfakedvezményt, mely azt jelenti, hogy 2019. december 31-ig 27% helyett csak 5% áfát kell fizetni a lakásokra. Varga Mihály elmondta, hogy három évre vállalták ezt a projektet, és nem tervezik meghosszabbítani.

Szeretném rögzíteni, hogy 2016-tól 2019-ig egy adókedvezményt indítottunk el, ezt a Parlament elfogadta, ez törvényben nyugszik. Mi erre a 3 évre vállaltuk azt, hogy lemondunk egy jelentős adóbevételről, és összekötjük a demográfiai kérdéseinket a lakásépítéssel. Ennek érdekében adott a kormány egy adókedvezményt. Nem tervezünk hosszabbítást, 2019. december 31-ig van ez az adókedvezmény. - mondta Varga Mihály, továbbá arra buzdít mindenkit, hogy a kedvezmény lejártáig használja ki mindenki ezt a lehetőséget.

Ez viszont brutális dráguláshoz vezet! A lakásárak, telekárok, illetve az új építésű ingatlanok árai - főképp Budapesten és annak agglomerációjában - rohamosan megnőttek, és ez a drágulás nem áll le, sőt a kedvezmény lejárta egy hatalmas löketet ad az ingatlanáraknak, hogy tovább nőjenek az egekbe.

A Portfolio számításai szerint, ha visszaáll a 27%-os áfa, akkor egy körülbelül 50 millió forintos lakás áfája 2,5 millió forint helyett 13,5 millió lesz, tehát 52,5 millió helyett 63,5 millióba fog fájni a beruházás.

Mindezek ellenére a CSOK-on nem terveznek változtatni, az marad úgy, ahogy van.

Kiket érint leginkább a drágulás?

Mindenképp kevesebb jövedelemmel rendelkezők járnak jobban pórul, továbbá a fővárosba vágyók, a fiatalok és természetesen a kormány. A kormány azért, mivel az ingatlanpiacnak ez egy gyomrost ad, így könnyen elijesztheti a befektetőket ez a drágulás.

A másik három vesztest pedig akár egy kalap alá is vonhatjuk. Egy alacsony jövedelemmel rendelkező család nehezebben fogja tudni biztosítani a gyermeke számára a megfelelő lakhatást, ha az ki szeretne repülni a családi fészekből. Azok az emberek, akik a vidékről Budapestre vágynak, hogy új lehetőségeket kapjanak a fővárostól, de nem tudnak vásárolni maguknak drágábban egy újabb lakást, azok tulajdonképpen el lesznek lehetetlenítve a felköltözés opciójától. Persze a drágulás nem csak Budapestet érinti, azonban eddig ott nőttek meg leginkább az ingatlanárak.

Ezek után még nagyobb kérdés lesz, azoknak a családoknak a helyzete, akiket a devizahitel miatt a kilakoltatás veszélyeztet, hisz nekik tovább csökkennek a költözési lehetőségeik. A helyzet csak azért ennyire égetően kellemetlen, mert eddig hozzá voltunk szokva az 5%-os lakásáfához, mégis a kormány felelőssége is vizsgálható. Felelőtlenség hirtelen ekkora drágulást okozni. Az se feltétlen jó megoldás, ha fokozatosan vezetnék vissza a 27%-os áfát, mert így ugyan lassabban, de sokkal tovább tartana a lakásdrágulás, kizárva az esélyt árak csökkenésére. Varga Mihály nagyon biztosan leszögezte, hogy a drágulás és a kockázatok ellenére, nem hosszabbítják meg a kedvezményt. Szerinte a kormány hitelessége is a szempontok között van:

Az a tisztességes, hogyha a kormány egy ilyen kedvezményt egy átmeneti időszakra elindít, akkor azt nem piszkálja folyamatosan, mert akkor senki nem fogja komolyan venni a kormányt - mondta.

Az interjú az InfoRádióban itt tekinthető meg:

Szólj hozzá