2018. júl 15.

Mi szükség van még egy szélsőségre?

írta: Pataba13
Mi szükség van még egy szélsőségre?

Szeptemberre párttá alakul a Mi Hazánk Mozgalom, mely a Jobbikból kivált radikális vonal, azonban rengeteg kérdés merül fel körülöttük: Mi is tulajdonképpen a céljuk? Kormányellenesek vagy inkább Jobbik-ellenesek?
maxresdefault.jpg

Hogyan "keletkeztek"?

Miután a Jobbik április 8-án nem a várt eredményt érte el, Vona Gábor lemondott a párt elnöki posztjáról. A tisztújító kongresszuson Vona irányvonalát Sneider Tamás és a Jobbik régi arcát Toroczkai László képviselte. Toroczkaiék a szavazatok 46%-át kapták meg, ezzel elvesztve a pártelnöki pozíciót. Ezután Toroczkai kijelentette, hogy a Jobbikon belül "Mi magunk" névvel egy platformot kívánnak létrehozni, ezt azonban a Jobbik szabályzata nem teszi lehetővé, sőt még eljárást is indítottak a két legnagyobb szószóló (Toroczkai László és Dúró Dóra) ellen. Toroczkait kizárták a pártból, Dúrót pedig a frakcióból. Ezután tömegesen robbantak a problémák a Jobbikban (például, hogy Dúró Dóra nem hajlandó visszaadni a mandátumát stb.). Az egész addig fajult, míg mindketten ki nem léptek a pártból. Az eset után sok Jobbik tag jelezte kilépését, közülük sokan csatlakoztak az új mozgalomhoz, mely szeptembertől már pártként funkcionál. A zászlóbontás június 23-án Ásotthalmon történt meg.

Céljaik, ideológiájuk

Legelőszőr a Jobbik ellen léptek fel, és csak utána kezdtek bele a véleményformálásba, igaz a mai napig több rossz szót mondtak el a Jobbikról, mint a kormánypártokról, ráadásul rengeteg kérdésben igazat is adtak a Fidesznek, mellyel az a legnagyobb baj, hogy újat nem tudnak felmutatni, és csak a jelenlegit támogatni teljesen felesleges, hisz a Fidesz-KDNP-nek már rég kialakult egy stabil választói magja. Mindezeknek ellenére vannak kérdések, amelyekben nem osztják a kormány véleményét. Ez a Jobbik néppártosodásánál ideológiák között zajlott (nyitni a baloldali, centrista szavazók felé), addig náluk ez szavazók elcsenéséről szólhat a kormánypártoktól, illetve a Fidesszel nem szimpatizáló jobboldali szavazókra való koncentrálásról. Persze túlzás lenne azt mondani, hogy megszületett a Fidesz2, mivel a mozgalom még mindig radikálisabb, mint az elég jobboldal határán táncoló Fidesz-KDNP. Nézzünk meg pár konkrét elképzelésüket:

 • Fontosnak tartják a hátárok megerősítését, a kemény fellépést az illegális migráció ellen. Ebben alig van különbség köztük, és a kormány álláspontja között, tehát a Fidesz számíthat rájuk az illegális és legális menekültek összekeverésében, a gyűlöletkeltésben és az idegenellenességben.
 • Erős iparosítással Magyarországból középhatalmat faragnának. Itt is lényegében megegyezik a véleményük a Fidesszel, hisz Orbán Viktor Magyarországot az EU legerősebb országai között látná a harmadik Orbán-kormány végén.
 • Korlátoznák a nőjogi aktivizmust az oktatásban, hangsúlyt fektetnének a nemek közti különbségekre. Dúró Dóra szerint a feminizmus veszélyezteti a családokat. Mindenki ki tudja találni, melyik az a párt, aki hasonlóan vélekedik még rajtuk kívül még ebben...
 • Betiltanák a Pride-ot, avagy erősen korlátoznák.

Nos, nagyjából ezekbe az ideológiákba sorolhatóak:

 • nemzeti radikalizmus
 • nacionalizmus
 • szélsőjobboldal
 • konzervativizmus
 • irredentizmus
 • euroszkepticizmus

Mintha a Jobbik gárdistái gondolatai lennének csoportosítva. Hamarosan várhatjuk a gárdaavatást a Hősök terén? Az ellentüntetést a Budapest Pride alatt az okult nácikkal, akik megvillantják horogkeresztes tetoválásaikat? Fáklyás felvonulás Toroczkai bázisán, Ásotthalmon, ahol azóta mióta polgármester lett, semmit sem változott a nyomortelepek aránya? Ártatlan roma családok bántalmazása is várható?

A kormánypárti sajtók nagyon nyomatják őket

A Magyar Idők szerint eljött a cselekvés ideje a Jobbikban. Ez egy példa a sok-sok közül, hisz az Origo és a 888 is erősen beállt mögéjük a Jobbikkal szemben.

 • Toroczkai támogatói több fényt kaptak
 • Mindent lehoztak Vonáról
 • Megmutatták milyen a valódi radikalizmus, amelynek földi megtestesítője a Mi Hazánk Mozgalom

Egyértelmű cél lehet, hogy a Jobbik szavazói, párttagjai kettéváljanak, tovább gyengítve a jobboldalinak nevezett ellenzéket.

Minél jobban tagolódik az ellenzék, az annál jobb a Fidesznek, azonban jogosan merülhet fel a kérdés, hogy mi lesz azokkal a Jobbikban csalódott szélsőséges szavazókkal, akik idén a Fideszre szavaztak. Akkor mégis kinek árt ez?

A másik ok, amiért a kezükre játszanak, hogy újra legyen Magyarországon a Fidesztől jobbra párt. A Jobbik néppártosodási folyamata után elmondható, hogy a hiteltelenné vált párt sokkal mérsékeltebb lett, mint a Fidesz, főleg úgy, hogy a radikálisabb politikusok leléptek a Jobbikból.

36188490_643580475976386_354016849786044416_n.jpg

Egyre jobban körvonalazódik az a kép, hogy a Mi Hazánk Mozgalom létrejötte leginkább a Fidesznek kedvez, hisz a Jobbik veszít ezzel a legtöbbet, akik azért rendesen borsot törtek a választások előtt a Fidesz-KDNP orra alá. Gondoljunk bele abba, hogy Vona stratégiája kilökte őket jobbszélre, felkaroltak számukra kellemetlen témákat, mint a letelepedési kötvényt, az elfelejtettnek vélt devizahitelek ügyét. Ezután miért is ne esne jól nekik, ha a Jobbik jobban bajba kerül, ráadásul a saját táboruk által.

A Jobbik biztonságba húzódik

Sneider Tamásék inkább elbújnak a parlamenti székek alá. Elsőre furcsán hangzik, de ez a legjobb megoldás, mivel könnyen alulmaradnának a radikális vonallal szemben. Nézzük meg miért:

 • Ha szembeszállnának a radikális témákban Toroczkaiékkal, akkor nem csak Morvai Krisztinát vagy Heller Ágnest, hanem azt a szavazóréteget is elveszítenék, akiket a néppártosodással nyertek. 
 • Ha visszafordulnának régi gyökereikhez, akkor a maradék hitelességüket is a kukába dobnák, újabb szavazókat szolgáltatva a Mi Hazánknak. 

Azért így is próbálnak finomkodni. Megszavazták a StopSoros alkotmánymódosítást, nehogy a nyakukba varrják, hogy nem hajlandók megvédeni a határokat, ugyanakkor kritizálták az alkotmánymódosítás egyes részeit. Biztos nehéz lehetett megnyomni így a parlamentben az igent, de mindezt félretéve kinek akarnak ezzel tetszeni? Azoknak, akik csalódtak bennük, akik hazaárulónak nevezték őket?

 

Mi Hazánk vezetése

A párt elnöke Toroczkai László, az elnökhelyettes Dúró Dóra. Négy alelnökük van, Novák Előd, Ferenczi Gábor, Dócs Dávid és Császárné Kollár Tímea. Toroczkai szerint 1500 párttagjuk van, és 60 önkormányzati mandátummal rendelkeznek (ebből az összeset a Jobbiknak köszönhetik). Mindenük ami van, azt a Jobbiknak köszönhetik! Nagy kérdés, hogy 2022-es választásokon hány százalékot képesek elérni. Ezt azért is nehéz megjósolni, mivel a legnagyobb része a mozgalmon múlik, hogy mennyire képesek mozgósítani a radikálisokat. A baloldal már széttagolódott, elindult volna a jobboldal aprózódása is?

Szólj hozzá

Jobbik Fidesz Dúró Dóra Toroczkai László Mi Hazánk