2019. jan 16.

Egy település, amelyet a polgármester tesz tönkre

írta: Pataba13
Egy település, amelyet a polgármester tesz tönkre

Üröm. Ez a hely leginkább arról nevezetes, hogy Magyarország leggazdagabb vidéki települése. Az egy főre jutó vásárlóerő az ország átlagához mérten itt 159,6%, ezzel maga mögé utasítja a 147,7%-kal rendelkező Budaörsöt. Ki gondolná, hogy pont Üröm az, ahol az önkormányzati hivatal lezüllött, és egy mini maffiahálózatot hoztak létre.

laboda.jpg
Laboda Gáborról nem túl sok jó dolog olvasható az országszerte elérhető sajtókban. Habár kínos ügyeit a helyi, ürömi újságban eltünteti, országos szinten ez már nem ilyen könnyű. Az ürömi ex-szocialista polgármestert botrányos ügyek veszik körül.

Laboda 2002-től Üröm polgármestere, azonban pályafutását egyáltalán nem így kezdte. Pilisvörösváron érettségizett, majd benzinkút-kezelőként kezdett el dolgozni. Ezután alkalmazottból tulajdonossá vált, és szép summát kaszált/kaszál be benzinkúti tulajdonrészesedéseiből. 2002-től 2010-ig országgyűlési képviselő, az MSZP színeiben. Eközben Üröm polgármestere is volt. Habár miután befejezte parlamenti “pályafutását”, szocialista párttagból hirtelen “független” jelöltként kezdte el Ürömöt vezetni. Ez a páli fordulat talán betudható annak is, hogy 2010-ben nem várt eredményeket érték el a szocialisták az országgyűlési választásokon. A független értelmezés azonban inkább egy jó vicc, mint valós tartalom. Miért van az, hogy sem 2010-ben, sem 2014-ben (és várhatóan idén sem fogja) ellenzéki ellenjelölt veszélyeztetni polgármesterségét. Már ha ennyi botrány után mégis úgy dönt, elindul. Ha azt mondom, Laboda megfélemlítést is bevet pozíciója védelmében, akkor egyáltalán nem túlzok sőt…

A hatalomért mindent

Laboda nem kezeli jól a választások adta nyomást. Ha feltesszük a kérdést, hogy volt-e olyan önkormányzati választás, amely után nem került “módszereivel” kellemetlen helyzetbe, akkor a válaszom az, hogy mindegyik után nyakig benne volt valamiben…

Miért indult ellene vizsgálat az ürömi választási bizottságnál?

Schlecht Judit a helyi Fidesz-szervezet vezetője eljárást kezdeményezett Laboda ellen, mert a Laboda Gábor által vezetett önkormányzat alkalmazottai választópolgárokat szembesítettek, és kértek számon, amiért a Fidesz-KDNP polgármester-jelöltjét támogatták aláírásukkal és nem a jelenlegi településvezetőt. Schlecht Judit akkor azt a kérdést tette fel:

„Hogyan lehetséges, hogy önkormányzati alkalmazottaknak tudomásuk van az aláíró íveken szereplő nevekről?”

Ez 2014-ben történt, azonban 2006-ban plakátrongálásért került bajba. Azaz nem ő, hanem az általa felbérelt emberek. 2006-ban 49 ezer forintért felszerelő Laboda-plakátok árasztották el Ürömöt, továbbá közel 4000 falragaszt helyeztek ki kigyúrt és kedvtelen férfiak. Azonban Laboda nem csak az ürömi választásokat akarta befolyásolni. Kísérletet tett Nagykovácsiban is.

A választás előtti pénteken egyenesen elszabadult a pokol. Laboda Gábor emberei mind a 16 helységben teleragasztottak minden függőleges felületet, kiakasztották a piros táblákat minden oszlopra. A nagykovácsiak elhűlve nézték, amint a kampányférfiak akkurátusan létrát támasztottak minden oszlophoz, felmásztak, kitették a táblát, majd lefelé jövet gondosan leszedték Gulyás Dénes világhírű operaénekes plakátját arról a néhány oszlopról, amelyen volt. A „dolgozók” részére az ürömi polgármesteri hivatal kocsija vitte az eszközöket és a plakátokat Nagykovácsiba.  Az utolsó éjjelen a rendőrök Piliscsabán megfogtak plakáttépő fiatalokat, akik bevallották, hogy Laboda Gábor bérelte fel őket a rongálásra. Nem sokkal később Telkiben is belebotlottak rendőrök fiatalokba, akik hasonló tevékenységet folytattak. - írja a Magyar Nemzet.

A portál hozzáteszi, Budakeszin is megjelentek Laboda emberei. Ott hagyomány, hogy az utolsó héten televíziós vitaműsort szerveznek a jelöltek között. Ezt a nézők a helyszínen is megtekinthetik. Laboda Gábor körülbelül tucatnyi embert hozott a rendezvényre, akárcsak a többi jelölt. A különbség a nézők között csak annyi volt, hogy Laboda hívei azonnal röhögni, fújolni, zajongani kezdtek, valahányszor Gulyás Dénes kapott szót.

Ugyanezen lap tökéletesen rávilágít Laboda hiteltelenségre, és kétes ügyeinek egy részére is:

“Miből telik minderre Laboda Gábornak? Válaszul forduljunk a cégtárhoz. Az MSZP képviselőjelöltje a HIRIG Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. révén biztosítja a család megélhetését. (Rossz nyelvek szerint a bátyja éppen a cégalapítás körüli időben kapott börtönbüntetést olajszőkítésért.) A cégnek egyébként profiljába vág az „energiahordozó-nagykereskedelem” is. Ráadásul az ugyancsak ürömi illetőségű Laboda 2000 Kereskedelmi és Szolgáltató Bt. ugyancsak foglalkozik ezzel a fárasztónak tűnő, ám szépen jövedelmező üzletággal. Ez utóbbi cég ugyancsak a Laboda család érdekeltségébe tartozik. Laboda Gábor úgy lett Üröm polgármestere, hogy az M0-s körgyűrű elleni társadalmi mozgalom élére állt, továbbá bölcsődét ígért, valamint a „Soha többé lakóparkot!” szlogent népszerűsítette. Megválasztották. Azóta Laboda Gábor az M0-s megépítésének egyik fő szószólója, bezáratta a kicsi, ám működő bölcsődét is, valamint Üröm-Péterhegyen lakópark tervezéséről beszélnek a helyiek.”

 

A megfélemlítés eszköze

2013-ban az ürömi szülők bálján tömegverekedés tört ki. Nem két szülő veszett össze azon, hogy fiaik és lányaik között nézeteltérés alakult ki, hanem Laboda verőlegényei fizikailag bántalmaztak a polgármester ellen tenni merő férfit.

„Tudtam, hogy a társaságnak mi a baja velem. Azért szálltak rám, mert lelepleztem néhány gyanús körülményt az Üröm SC labdarúgóklub gazdálkodásával és a helyi focipálya működésével kapcsolatban, és erről jelentést tettem Laboda Gábor polgármesternek” - mondta Németh Csaba az áldozat.

Németh egyébként az ürömi általános iskola szülői munkaközösség elnöke volt ekkor. Laboda egyes beszámolók szerint jó kapcsolatot ápol azzal a három férfival, akik rátámadtak Némethre, sőt még egy, a konfliktust lezárni akaró polgárőrre is. Labodát a rendőrség ki is hallgatta az ügyben, mivel a híváslistájából kiderült, többször is telefonált az elkövetőkkel, sőt a támadás előtt egy órával is kommunikáltak. Az elkövetők azonnal védelmükbe vették a polgármestert, akit felmentettek, mivel más bizonyítékot nem találtak ellene, mint felbújtó. A többi férfit viszont felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték.

Nem Németh Csaba az egyetlen, aki fizikai atrocitás áldozata lett. Helyben vagyunk! nevű újság kritizálni merte az egyik férfi rendezetlen telkét, aki Némethet megtámadta, ezért az újság főszerkesztője Labodához ment be az önkormányzati hivatalba. A szerkesztő vérző orral távozott…

Laboda sleppje ellen a Budaörsi Rendőrkapitányság is nyomozást indított, azonban ők már egy 2017-es ügy miatt. Egy helyi kocsmában megfenyegették és zaklatták az egyik pincér lányt, akinek a szüleivel majdnem össze is verekedtek. Állítólag a garázdaságban résztvevő egyik férfi kiváló kapcsolatban áll Labodával (ki gondolta volna…). A hosszú bűnlajstrommal rendelkező banda részegen, egy üveg whiskey-vel a kezükben tértek be egy ürömi borozóba. Egy idő után azonban ki akartak menni dohányozni, ám a pincér szólt nekik, hogy ha lehet, akkor az italokat ne vigyék ki. Ezután a férfiakból álló Laboda-csoport szidalmazni kezdte a pincérnőt, aki felszólította őket, hogy menjenek haza. A polgármester cimborái ezt követően a pulthoz vágták az egyik táblát, majd kis híján megverték a lány segítségére siető rokonokat is. Ezek után hívta ki a lány a rendőröket, ám a banda nem ijedt meg, közölték, hogy nyugodtan jöhetnek a rendőrök, mert jóban vannak velük. Végül a pilisvörösvári rendőrök mentek ki a helyszínre, akik kizavarták a részeg bandát az utcára, akiket később elengedtek.

Nemzetközi elfogatóparancs?

A Szolnoki Törvényszék elfogatóparancsot adott ki, két Laboda baráti köréhez tartozó személy ellen. Vajon a bántalmazásokért? Esetleg a megfélemlítésért? Vagy talán jogi szabálytalanságokért? Aki az előző három valamelyikére tippelt, el kell mondanom nekik, hogy tévednek… Több milliárd(!) forint áfacsalás miatt.

A Szolnoki Törvényszék november végén meghozott elsőfokú ítélete szerint a két vállalkozó és négy társuk bűnszervezetben több, mint kétmilliárd forint áfát csaltak elúgy, hogy a jobbára Szlovákiából beszerzett tejet itthon beszerzési ár alatt, nettó áron értékesítették, és az adóhatóságot megtévesztve nem fizették be az általános forgalmi adót. Két férfit ítéltek rács mögé (közülük egyik érintett a szülői bálon történt verekedésben), rájuk 9 év börtönt és 36 millió forint vagyonelkobzást róttak ki. Ez még nem indokolja az elfogatóparancsot, azonban a 2018. december 4-én megtartott bírósági tárgyaláson egyik fél sem jelent meg, a kirendelt rendőrök pedig otthon sem találták őket. Egyes értesülések szerint Egyiptomba menekültek, így nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki ellenük.

Rajtuk kívül elítéltek egy másik férfit is, aki nem menekült el velük, mert egy másik ügy miatt már le van tartóztatva. A slepp tagjai közül többen is meghatározó alakjai a község futballcsapatának, az Üröm SC-nek, amely több millió forint támogatást kap mindig az önkormányzattól.

Sokat elmond a Labodához fűződő kapcsolataikról, hogy Laboda maga írt egy levelet amiben leírta, hogy szüksége van a letartóztatott férfiak munkájára  az ürömi embereknek, mert lelkiismeretesen és jól dolgozik. Ezzel kapcsolatban az ügyész megjegyezte, hogy a vádlottak alkalmatlanok és méltatlanok önkormányzati állás betöltésére.

Infrastruktúra? Ne vicceljünk…

Óbuda polgármestere, Bús Balázs és Laboda Gábor közötti viszony nem a legfényesebb. Legjelentősebb összetűzésük az Üröm határán megépülő körforgalom és buszmegálló miatt volt, amellyel könnyíteni szerették volna a közlekedést. A korábbi lámpás megoldások kezelhetetlen dugót okoztak a Budapestről az agglomerációba utazóknak, illetve az Ürömről Budapestről közlekedőnek. A körforgalom Budapesthez közelebbi részén található buszmegálló rossz állapotban volt. Sem az óbudai, sem az ürömi önkormányzat nem tett meg semmit azért, hogy helyrehozzák a buszmegállót. Mindkét fél azt állította, hogy a megálló már a másik településhez tartozik. Végül a Kétfarkú Kutyapárt cselekedett legelőször valamit az ügyben.

A két polgármester 2018-ban egy hatalmas lakóépület miatt veszett össze (pontosabban Bús kritizálta az építkezést). A házat Rókahegyen húzzák fel, és nehezen megállapítható, hogy Ürömhöz vagy Budapesthez tartozik a telek, viszont nem ez a legnagyobb gond a monstrummal. Laboda engedélyezte a ház megépítését, amely a természetvédelmi területen épül fel! Egy jogszabály ki is mondja, hogy tilos lett volna elkezdeni az építkezést Üröm un. pufferzónájához tartozó területen, ez az ürömi önkormányzatot cseppet sem zavarta.

44206421_2233449436901537_8576134681689325568_n.jpg

A beköltözések mindennaposak a községben. A természetvédelmi területen való építkezés megmutatja, hogy Ürömön minden talpalatti földön igyekeznek házat építeni, ezért Üröm lakossága robbanásszerűen növekszik. Ezzel nem is lenne gond, azonban a község infrastruktúrája (fejlesztések híján) nem bírja el a betelepülő, új lakosságot. Ráadásul az új építésű, többségében luxusingatlanokat családosok kezdik el megépíteni, akik a CSOK segítségét veszik igénybe. Mily meglepő, hogyha ebből az következik, több gyermek lesz Ürömön. Ezzel se lenne probléma, viszont a több gyerek azt jelenti, nagyobb teher nehezedik a bölcsődék, óvodák és az iskola nyakába.

Mikor még az önkormányzatok tartották fenn az iskolákat, az ürömi iskola kilátástalan helyzetbe került. A Laboda-féle vezetés engedélyezte, hogy az iskolába több gyerek járjon, mint a megengedett (ezért később egy konténert is kellett telepíteni az udvarra, amelyet tanteremként rendeztek be. Erre azért volt szükség, mivel a több diáknak nem tudtak az iskola épületén belül tantermet biztosítani), továbbá a piaci árnál jóval drágábban adtak ebédet a gyerekeknek. Az akkori ár a 800 forintos étkezés/alkalmat közelítette meg (most 590 forintért ehetnek a gyerekek). Ráadásul ételt Laboda Gábor egyik ismerőse által fenntartott ürömi étterem szállította az iskolának.

Miután az iskolát átvette a KLIK, egyáltalán nem javult az ürömi diákok helyzete. Az iskola továbbra is túlterhelt, a konténer még mindig sok helyet foglal az udvaron... Azonban Laboda most már azzal védekezik, hogy tőle réges-rég elvették az iskolát, ő már nem tehet a jelenlegi helyzetről. Vajon ki söpörte a problémákat a szőnyeg alá?

01600.jpg

A másik gond, amit a folyamatos beköltözés magával hordozza, hogy megnövekszik az autóforgalom. Ezt az ürömi úthálózat nem bírja el, rendszeresek a településen belüli dugók, főképp a reggeli és esti csúcsforgalomban. Üröm főútja jelenleg kátyús, karban nem tartott és csupán kétsávos. Ez 10-15 évvel ezelőtt így-úgy, de kielégítette a település lakóit, de láthatjuk, azóta a viszonyok “egy csöppet” megváltoztak… Természetesen Laboda nem közvetlenül felel a főútért, mivel ez a közútkezelés feladata (lenne), azonban egy jó polgármester minimum addig kopogtat a közútkezelőnél, míg meg nem csinálják az utat. Mondjuk úgy, hogy Laboda semmit nem tett sem az iskoláért, sem az útért, és akkor sem cselekedett, mikor lehetősége lett volna rá!

Mégis miért nyer akkor folyton? Először tudni kell, hogy az Ürömi Tükör nevű újság, amely a község újsága, egy betűt nem ír ezekről a dolgokról. Másodszor a nyugdíjasoknak járó ingyenes tésztával, krumplival és hagymával egy stabil szavazóréteget alakított ki magának.

Laboda 2010 óta gyakorlatilag kézi vezérléssel irányít, a vezetésbe húsz fő külsős bizottsági tagot vont be és egy általa kinevezett, meg nem választott alpolgármestert is foglalkoztat. Az alpolgármester havi 600.000 forint költséget jelent a községnek.

Szólj hozzá