2019. júl 17.

Orbán kedvenc Soros-bérence

írta: Pataba13
Orbán kedvenc Soros-bérence

A tegnapi napon 383-327 arányban az Európai Parlament megszavazta Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnökének. A volt német védelmi minisztert az Európai Tanács javasolta a Bizottság élére, ám jelölését maratoni hosszúságú csúcs előzte meg. Von der Leyen teljesen más gondol Európáról, mint Orbán Viktor, a miniszterelnök mégis a V4-ek sikerének könyveli el az új elnök asszonyt.
043_dpa-pa_190716-99-83833_dpai_16-1024x576.jpg

Az EP választás

Ursula von der Leyen kinevezése rámutat a jobboldali populizmus gyengeségére az Európai Unióban. Ezért kinevezésének első mérföldköve a májusi EP választás volt, ugyan neve akkor még szóba se jöhetett.

Magyarországon a Fidesz magabiztos győzelmét és az ellenzéki erők átrendeződését hozta az EP választás. Meglepetésre a Demokratikus Koalíció négy képviselőt is tudott az EP-be küldeni, a Momentum pedig kettőt, mégis előbbi érdekesebb nekünk. A nálunk Dobrev Klára által rivaldafénybe hozott Európai Egyesült Államok víziójával szemben a Fidesz-KDNP az erős és független nemzetállamokat fogja képviselni az Európai Parlamentben. Szerintük nincs szükség európai minimálbérre, európai nyugdíjminimumra, európai munkanélküliségi ellátásra, európai gyermek- és családtámogatás bevezetésére, mert ezzel a brüsszeli bürokraták csak saját hatalmi pozícióikat erősítenék meg Magyarországon. A "magyar érdekeket képviselni Brüsszelben, és nem a brüsszeli érdekeket Magyarországon" szöveg bejött a választóknak, a Fidesz kicsivel több mint a szavazatok felét besöpörte. Orbán jobbszélre sodort barátai azonban korántsem értek el ilyen jó eredményt, mint ő. Az Európai Parlament négy legerősebb frakciója a Néppárt, Szocialisták, Liberálisok (Renew Europe) és a Zöldek lettek, és a Matteo Salvini és Marine le Pen féle radikalizmus nem kapott akkora szerepet, mint várták, igaz a franciáknál megelőzték Emmanuel Macron pártját. Ha azt is belekalkuláljuk, hogy a Nigel Farage-féle euroszkeptikus banda október végén már nem lesz az Európai Parlament tagja, végképp elveszítik a maradék kis erejüket is. Ezekről a tényekről természetesen a kormánypropaganda hallgat, inkább sorosozik, migránsozik egyet, nehogy szembekerüljenek a valósággal.

A Tanács döntése

A Tanács végül hatalmas többséggel Ursula von der Leyent jelölte a Bizottság elnökének, mellyel a csúcsjelölti rendszer ment a levesbe. Igaz, nem is működött úgy, ahogy elképzelték, főképp így, hogy egyik frakció sem tudott döntő többséget kialakítani.

Itt érdemes pár szót szólni Ursula von der Leyen múltjáról. Komoly pozícióhoz 2004-ben jutott, mikor beválasztották a CDU elnökségébe, majd egy évre rá az első Merkel-kormányban családügyi miniszter lett. Aztán a második Merkel-kormányban szociális és munkaügyi miniszter lett, míg a harmadikban honvédelmi miniszter, ezzel ő lett az ország történetében az első nő, aki betöltötte ezt a tisztséget. Politikai tapasztalatokkal bőven rendelkezik, megítélése a Bundeswehr jelenlegi helyzete miatt mégis ellentmondásos.

Orbán Viktor úgy dobta be a nevét, mint a hétgyermekes anyatigris, aki a menekültválsággal szemben a lehető legnagyobb mértékben fel fog lépni. Az előbbit azért kell reklámoznia a Fidesznek, mert világképükben egy nő, akkor igazi nő, ha minimum van egy gyermeke, de a legjobb, ha háromnál több van. Utóbbi pedig színtiszta hazugság. A 2015-ös menekülthullám alatt támogatta a német határ megnyitását a menedékkérők előtt, sőt ő maga a saját házában még egy szír bevándorlót is elszállásolt (aki azóta az egyetemet is elvégezte). Ráadásul a magyar határkerítés megépítését sem helyeselte, így nyilatkozott róla korábban:

ez nem elfogadható, szembemegy az uniós szabályokkal. Ki kell tartanunk az emberi méltóság és az emberi jogok tisztelete mellett.

Igaz ugyan, hogy a jelenlegi álláspontja ennél mérsékeltebb, de a kormány menekültpolitikájába semelyik verzió nem illik bele. Szerinte erkölcsi kötelesség a Földközi-tengeren átkelő menekültek kimentése, és minden EU-s országnak szolidaritást kell vállalnia az ezáltal túlterhelt országokkal, mint Málta, Spanyolország vagy Olaszország. Az ENSZ illetékes szervezetivel humanitárius folyosók létrehozását fogja szorgalmazni, mely Fidesz gondolattal azt jelenti, az illegális migráció legális bevándorlássá változik. Az egyetlen dolog, amiben hajaz a Fidesz-KDNP véleményére, a kvótarendszer elutasítása (melyet már évekkel korábban lesöpört az EP is az asztalról).

Nem véletlen említettem korábban Dobrev Klárát és Demokratikus Koalíciót. Ők is üdvözölték Ursula von der Leyen kinevezését. Saját szavazóikkal szavaztatták meg, hogy miképp döntsenek a parlamentben, de mind a DK vezetése, mind a párt szavazói egyetértettek von der Leyen megválasztásával. A Bizottsági elnök tegnapi beszédében gyakorlatilag a DK képviselők visszahallhatták saját programjaikat:

  • európai minimálbér,
  • európai gyermektámogatás bevezetése,
  • európai munkanélküliségi ellátás,
  • multinacionális cégek tisztességes megadóztatása.

Habár a beszédben nem hangzott el a volt német védelmi miniszter helyesli az Európai Egyesült Államok létrejöttét vagy legalábbis az ehhez vezető ösvényre való kanyarodást. Orbán ennek ellenére kiáll mellette. Mi történt hirtelen az erősebb nemzetállamokkal? Nem hinném, hogy a Fidesz szavazók ezért támogatják a kormánypártokat.

a_000_dv1337389_europress_eza-e1562170980390-1024x576.jpg

Hol van Soros György?

Kevesebb is kellett már a kormánypártoknak, hogy valakit Soros György zsoldosának tartson. Emlékeznek, mikor Szél Bernadett nemzetbiztonsági kockázatot jelentett, mert túl szoros kapcsolatban állt Soros Györggyel (az igazság az, hogy még nem is találkoztak). Ursula von der Leyen teljesen beleillik a mérsékelt bevándorláspárti Soros-katona képébe, sőt vannak témák, melyekben még Frans Timmermansnál is messzebb ment (pl. Európai Egyesült Államok). Orbán von der Leyen azon gondolatáról is megfeledkezett, hogy

"ha jogállamiságról van szó, nincsenek kompromisszumok".

Képzelhetjük, ezzel a mondatával biztosan nem a francia kormányra célzott…

Szóval aki megszavazta Ursula von der Leyent az egy bevándorláspárti képviselő mellett tette le voksát? Ha ez igaz, akkor miért nem lesznek hazaárulók, mint azok a képviselők, akik a Sargentini-jelentést mellett szavaztak? A válasz pofonegyszerű, mert a 21 magyar képviselőből csak Ujhelyi István és Gyöngyösi Márton szavazott nemmel, míg a Momentum, a Demokratikus Koalíció és a Fidesz-KDNP képviselői az igen mellett döntöttek. A Renew Europe liberális frakció - amelyben a Momentum is van - azért is döntött von der Leyen mellett, mivel állításuk szerint,

"megválasztásával Orbán Viktor és populista elvbarátai tovább gyengülnek, míg az erős Európában hívő pártok erősödnek. Focis hasonlattal: Orbán Viktor öngólt rúg Ursula von der Leyen támogatásával. És ebben örömmel segítenek".

És ha már erősebb Európa, a Bizottság első női vezetője azt állítja,

"bárki, aki megpróbálja aláásni vagy gyengíteni Európa értékeit, elszánt ellenfélre akad bennem".

Von der Leyent nagyrészt a Zöldek, az Egységes Európai Baloldal, illetve a szélsőjobb nem szavazta meg. Utóbbit az új Bizottsági elnök nem is bánta, az AFD egyik politikusának felelve azt mondta,

megnyugodott, hogy nem szavaznak rá, mert minden, amit képviselnek, szemben áll az ő értékeivel.

Ursula von der Leyen következő feladata a Bizottság felállítása lesz, melyben - ígérete szerint - hasonló számú nő és férfi fog ülni. Ha sikerül teljesítenie ezt a vállalását, az olyan történelmi pillanat lesz, mint saját megválasztása, hisz

ő az első női elnöke az Európai Bizottságnak.

 A jövőbe tekintve úgy érzem, a következő EP választáson Soros György mellett vele lesz kiplakátolva az ország, mint a brüsszeli elit, a brüsszeli bürokraták szimbóluma. A kérdés nagyon egyszerű: vagy Orbán hazudik Ursula von der Leyenről, vagy egész Európa.

Szólj hozzá

Orbán Viktor Ursula von der Leyen