2020. ápr 03.

Miért kritizálják Müller Cecíliát?

írta: Pataba13
Miért kritizálják Müller Cecíliát?

Ha nem az újságokban, akkor az internetes portálok komment-szekciójában, ismerősök Facebook idővonalán, azaz akárhol az online világban feltűnnek kritikák, vélemények, helytállónak tűnő gondolatok a tisztifőorvos-asszony döntései (és személye) ellen. A probléma csupán annyi, hogy nem szakpolitikusoktól érkeznek ezek a hangok. Mégis akkor mi lehet a baj?
20200317operativ-torzs-sajtotajekoztato-koronavirus-virus6.jpg

Nem vagyok egészségügyi alkalmazott, nincs erre alkalmas végzettségem sem, így nem tudok érdemi kritikát vagy épp megerősítést megfogalmazni a járványügyi helyzettel kapcsolatban. Bízzák a szakértőkre! Ilyen szakértő Müller Cecília is. Fontos megemlíteni, hogy nem politikus, így döntéseit politikai haszonszerzés nem motiválja. Szakértősége pedig végzettsége, a szakmában szerzett tapasztalata miatt nem vonható kétségbe.

Négy darab szakvizsgával rendelkező orvosról van szó (üzemorvostan, háziorvostan, közegészségtan, megelőző orvostan és népegészségtan téren). A Pécsi Orvostudományi Egyetemen végzett, ráadásul cum laude minősítéssel szerzett diplomát! Mindezt 1984-ben, azóta az életét gyakorlatilag az egészségügynek szentelte. Ez az életpálya közel 40 éves tapasztalatot szolgáltat neki. Nagyvenyimben volt öt éven keresztül háziorvos, ahol segítségével nyílt meg a település gyógyszertára. Dr. Papp László Zoltán szakgyógyszerész az egyik portál megkeresésére nyilatkozta, hogy 

akkor itt a településen nem volt gyógyszertár. Én szerettem volna nyitni egyet, de nem tudtam mire lenne igény. Így kerestem Cilit, mint orvost, hogy a segítségét kérjem, ő pedig azonnal igent mondott.

Praxisa után a szomszédos Dunaújvárosban lett tisztifőorvos, aztán a Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának vezetője, majd országos tisztifőorvos, ám fontos kiemelni, hogy 2010-ben a Közép Dunántúli Régió tisztifőorvosaként irányította a vörösiszap-katasztrófa következményeinek elhárítását. Ezért Honvédelemért Kitüntető Címet is szerzett.

Mindezekből az következik, hogy nem tegnap kezdett el foglalkozni a szakmájával. Őt kritizáló hangok ennek ellenére fel-felbukkannak. Az okot egy kifejezéssel is meg lehetne válaszolni: szexizmus. A férfiak által dominált közéleti, elsősorban döntéshozatali klímában megszoktuk, hogy akármilyen kiállású férfi ad számunkra utasítást, tanácsot, rendel el hétköznapi életünket befolyásoló intézkedéseket. Az emberek többsége határozottságot, erélyt, megbízható döntéshozatalt, erősséget és dinamikát (és további ehhez fűződő) tulajdonságokat rendel egy jó vezetőhöz, döntéshozóhoz. Ezek azonban gyakran ellenszenvet szítanak, ha egy nőtől származnak. Ha igazak rá az említett jellemvonások, akkor könnyen lehet nagyszájú ripacs, basáskodó, irányításmániás, ha másrészről azonban hiányoznak ezek a tulajdonságok, akkor gyenge, döntésképtelen, befolyásolható, labilis nőről beszélünk. Ez tipikusan az az akadály, amellyel a közéletben szereplő nőknek sajnos szembe kell nézniük. Amíg a társadalom, a hétköznapi emberek hozzáállása nem változik, addig megmarad ez a férficentrikus világkép, felcsordogál szépen a döntéshozatali szervekbe, és megkeseríti az ott érvényesülni igyekvő nők dolgát. Így lesz a feladatuk belőni azt a szűk mezsgyét, amiben elfogadhatóvá válnak az emberek számára. Most ugyanez a teher hárul Müller Cecíliára is.

Ráadásul egy másik attitűddel is meg kell küzdenie, az attraktivitással. Igen, hajviselete, sminkje, öltözködése nem a legdivatosabb, ugyanakkor ezzel párhuzamosan hány ember nyilvánította nemtetszését Lakatos Tibor hajviseletével kapcsolatban?

Fontos megjegyezni, hogy ilyen vészidőkben az összefogás a legfontosabb. Összetartani mind az átlagembereknek, mind a döntéshozóknak. Pánik helyett inkább bizakodjunk, és tekintsünk tisztelettel azokra a nőkre és férfiakra, akik most a frontvonalban dolgoznak, legyen ő akár egy pénztáros, akár fertőzöttet ellátó orvos, akár Müller Cecília.

Szólj hozzá

koronavírus Müller Cecília