2020. máj 22.

Csak rajtunk áll, tanulunk-e a koronavírusból

írta: Pataba13
Csak rajtunk áll, tanulunk-e a koronavírusból

A koronavírus gyökeresen megváltoztatta az életünket, és joggal feltételezhető, hogy a jövőben is máshogy fogjuk élni hétköznapjainkat, mint a járvány előtt. Nem kell feltétlen rossz dolgokra gondolni, tanulhatunk a járványhelyzetből, lokálisan és globálisan egyaránt. Mindez csak rajtunk múlik!

social-distancing-lead-image.jpg

Odafigyelés és összetartás - ez két szó mindenképp sűrűn előfordul a járványhelyzet során. A koronavírus-válságnak külön üzenete van mind a világ vezetői számára, mind a hétköznapi emberek részére. Ebből pedig tapasztalatokat gyűjthetünk. Függetlenül attól, hogy milyen spirituális és ezoterikus (netalántán vallási) magyarázattal szolgálnék a járványhelyzetről, megjegyzendő, állj! Álljunk meg egy pillanatra, üljünk le egy közparkban, és figyeljük meg az embereket, a fákat, a kutyákat stb.

Hisz a nagy rohanásban, amely a munka, tanulmányok, megfelelési kényszer formájában ránk zúdul, elfelejtünk élni.

Mi ugyan tesztelhetjük az embereket, hogy fertőzöttek-e, a vírus azonban mindenkit letesztelt, hogy mennyire rendelkezünk megfelelő mentális egészséggel. A többség nem a betegség fizikai tünetek révén szenvedett, hanem az izolációtól, a kiszakadástól a normál életből. Az maradj otthon címszó arra is felhívta a figyelmünket, mennyire kell odafigyelnünk idősebb honfitársainkra, a bajba szorult emberekre, akik elveszítették az állásukat ezekben a vészterhes időkben. Törődjünk másokkal! Ez kulcsfontosságú szerepet játszik, mert egyben belső lelkünk kertjét is gondozzuk. Egy-egy kedves szó kigyomlálja a lelkünk gazait. Itt előkerül az empátia, mint kulcsszó. Empatikusnak kell lennünk azokkal, akik nálunk jobban félnek a járványhelyzettől, akik kiszolgáltatottak lettek a sorsnak. Ha mindezzel rendelkezünk, már egyrészt felelősségteljesen cselekszünk a járvány ideje alatt, másrészt pozitív tükröt tarthatunk mások elé. Ha valaki segít, más is fog, ha valaki csatlakozik egy kezdeményezéshez, magatartásával mást is buzdíthat erre, mert ahogy engem befolyásol a társadalom, úgy én is befolyásolhatom a társadalmat.

Az empátia, együttérzés, törődés pedig örök érvényű szavak. Ugyanannyira fontos szerepet kellene játszaniuk egy járványidőszak közben, mint békeidőkben. Csak vészterhes időszakokban, ezek jobban előtérbe kerülnek. A koronavírus megmutatta, együtt szenvedünk, minden magyar ember egyaránt fenyegetett volt, felhívva a figyelmet, a természet minden embert egyenlően kezel, és itt volna az ideje, hogy mi is így tegyünk. Egyenlően bánni, esélyegyenlőséget adni a vallási kisebbségeknek, az etnikai kisebbségeknek, a fogyatékkal élőknek, a bevándorlóknak, az LMBTQ-közösségnek, a nőknek, a férfiaknak, mert

sokszínűek vagyunk, más-más gondolatokkal, tapasztalattal, világnézettel rendelkezünk, de mindannyian emberek vagyunk.

Emberek, akik együtt mentek át ezen a megpróbáltatáson. Az összetartásnak soha nem látott fontossága van, ez ugyanígy vonatkozik az egyénre, mint az országokra.

A korábban megemlített megállás az élet mókuskerekében, odafigyelés embertársainkra jelszó ugyanúgy vonatkozik környezetünkre is. Kitisztult környezetben, kitisztult lélek. A napokban bárki találkozhatott olyan cikkekkel, amelyek bemutatják, mennyit változott a természetes élővilág, miután az emberiség java leállt a környezetszennyezést jelentő cselekedetek zömével. Visszaszorult a szemetelés, Velence vize gyönyörűen kitisztult, sőt Katmanduból már Mount Everestig el lehet látni, olyan tisztává vált arrafelé a levegő.

Mindez arra hívja fel a figyelmet, hogy a klímaváltozásban, környezetszennyezésben ugyanúgy benne van az ember keze, és nem egy visszafordíthatatlan, mérsékelhetetlen, embertől független természeti folyamatról beszélünk. Így előkerülhet zöldenergia kérdése is, amely kétségkívül a jövő energiaforrásait fogják jelenteni, ezért minden országnak törekednie kellene arra, hogy lassan, de biztosan, ebbe fektesse be energetikai jövőjét. A fosszilis energia nem fog az emberiség történetének végéig kitartani, így az ebből meggazdagodó országok, elsősorban arab olajdiktatúrák felköthetik a nadrágjukat, mert pár generáció múlva a Föld legelavultabb környezetpolitikai stratégiájával fognak rendelkezni. A jövőnknek zöldnek kell lenni, és - ha nem is tudjuk száz százalékig elérni - törekedni kell a karbonsemlegesség elérésére. Ugyanakkor a kis lépések is számítanak, mint például az egyszer használatos műanyag zacskók betiltása. Érthetetlen, miért vonja vissza a kormány a javaslatát.

Ahogy a klímaváltozásban együtt vagyunk a bajban, úgy a járványhelyzetet is sikeresebben tudtuk volna együtt orvosolni. Együtt európaiak. Sokszor felróják az Európai Unió számlájára, hogy nem cselekedett időben a járvánnyal kapcsolatban, ami természetesen igaz, ám fontos figyelembe venni, hogy nem is tudott volna időben cselekedni, mivel a járványügyi intézkedések kizárólag tagállami hatáskört képeznek. Egy megosztott munkarenddel, amely alatt a közös európai egészségügyet is érthetjük, feltételezhetően sokkal hatékonyabb lett volna a járvány elleni védekezés, mert a betegátvétel a túlzsúfolt kórházakból, régiókból - megfelelő izolációs körülmények között - megvalósítható lett volna. Közös európai egészségügyi készlet létrehozására jelentős hangsúlyt kell a tagállamoknak a jövőben fektetniük.

“A stratégiai tartalék célja az lesz, hogy támogassuk a hiányt szenvedő tagállamokat. Például azokat, akiknél nincs elég eszköz a betegek ellátáshoz, az egészségügyi személyzet védelméhez, vagy a vírus terjedésének lassításához. Azt tervezzük, hogy késedelem nélkül lépünk a mostani bejelentés után"

- fogalmaz a vészhelyzetek kezeléséért felelős uniós biztos, Janez Lenarčič.

large_tjgz_953cqjhqajwuzmgnbcuhpzolvxhnt9ekk1yy30.jpg

Ez legcélszerűbben az Európai Egyesült Államokban tudna működni, amely - egy ilyen válságnál különösen - garantálná a tagállamok gazdasági védelmét is.  Egy esetleges világválságban Magyarország nem egyedül EU-s segélyekkel vergődne, és reménykedne, hogy a válság nem érinti drasztikusan a gazdaságot, hanem 26 másik tagállammal együtt könnyebben tudná a ledőlt bástyákat újjáépíteni. Most egy középkategóriás autóval hajtunk bele a falba, míg az Európai Egyesült Államokban páncélozott elnöki konvojban várnánk a becsapódást.

A koronavírus válság tehát rámutatott, működjünk jobban együtt embertársainkkal és a többi európai országgal. Sokszínű emberek, sokszínű országok, de a közös problémákat (pl. környezetszennyezés, járvány, migráció, szegénység, bűnözés) legsikeresebben együtt tudjuk mérsékelni, orvosolni, megoldani.

Szólj hozzá

Európai Egyesült Államok koronavírus