2020. aug 10.

A demokrácia kisajátítása

írta: Pataba13
A demokrácia kisajátítása

Ami Minszkben történtek  az felettébb aggasztóak. Lukasenka, akit Európa utolsó diktátoraként is szokás emlegetni most szemtől-szembe került a saját népével. A vesztes a modern demokrácia.
vladimir-putin-and-alexander-lukashenko.jpeg

Ennek a bejegyzésnek nem az a feladata, hogy összefoglalja a fehérorosz elnökválasztás eseményeit. Habár megkérdőjelezném, hány ember van tisztában az eseményekkel. Hány európai fogta fel, hogy kontinensünk szívében egy diktátor saját hatalmát felhasználja saját népének eltiprására és a demokrácia fogalmának kisajátítására. Mert Fehéroroszország nem demokrácia, Oroszország nem demokrácia, Kína nem demokrácia. Ők mégis próbálnak ebben a szerepben tetszelegni. Álválasztásokat szervezni, annak a hamis eredményére a végletekig hivatkozni, magukat a saját népük vezérévé beállítani, nácikat és fasisztákat emlegető módszerekkel hatalmon maradni, visszacsempészve a világ politikájába a szélsőjobboldali politikát és a bigott nacionalizmust, amely mi versus mindenki más felállásban gondolkodik.

A 20. század világosan megmutatta az emberek számára, ez a magatartásforma vezet világháborúkhoz, mégis úgy látszik, sokan a mai napig nem tanultak belőle.

Hogy miért vetődött fel az erről, pontosabban a fehérorosz eseményekről elsősorban a magyar emberek tájékozottsága? Ennek elsősorban a következő sajtóorgánumok az okai: Origo, Magyar Nemzet, 888, PestiSrácok és meg merem kockáztatni, az M1 híradásaiba is két migránshír közé belecsempészik a felbolydult tüntetőket. Bezzeg, ha erőszakosnak tűnő színes bőrűeket mutogathatnak, akkor azzal a teljes műsoridőt vagy címlapot képesek kitölteni! Mindazonáltal a kormánypropaganda óvatos beszámolói mit sem bizonyítanak, hogy Lukasenkát védik. Miért? Mert Orbán Viktor két hónappal ezelőtt Minszkben pallérozott. 40 millió hitelkeretet nyitott fehérorosz és magyar cégek együttműködésének finanszírozására, nukleáris együttműködési megállapodást kötöttek. A miniszterelnök azt is elárulta, a magyarok értik meg az Európai Unióban legjobban a fehéroroszokat, mi vagyunk számukra az elsődleges partner az EU-n belül.

Ez így is van! Mi vagyunk az egyetlen ország az Unióban belül, amelynek állampolgárai megérzik a modern diktatúrákat idéző kormánypropagandát, a hatalom kénye-kedve szerint átírt választójogi törvényt, a független szervezetekre rátenyerelő pártkezeket, a civil szervezetek ellehetetlenítését.

Egy politikai pártot, amely a saját választóinak politizál, egy miniszterelnököt, aki csak a híveit tekinti a nemzet rendszerének.

A kocsmastílust idéző libernyákozás és hazaárulózás megmérgezik a közbeszédet, falat húznak az ellenzéki és kormánypárti hangok közé. Ez ugyanolyan létező és valós jelenség, mint a kommunista rezsimek falai. Embereket választottak szét, családtagokat osztottak meg, szabotálták az érdekképviseletek közt kialakuló konstruktív vitát, amely előrevinné az országot. Mára eljutottunk oda, hogy meg sem hallgatjuk a másik oldalt. Természetesen a kommunisták és a Fidesz között nagy különbség, hogy míg az előbbi egy mérgezett és hibás ideológia mellett politizált és arra hivatkozva nyomott el embereket, addig az utóbbi víziók és világnézetek nélkül teszi ezt. Orbán tehetséges politikus, kétségkívül érzéke van a dolgokhoz. Nagyon jól tudja, hol tud még egy kicsit feljebb kapaszkodni, hogy tud még egy kicsit előbbre jutni. Azt is tudja, mit kell mindehhez felhasználnia, éppen mivel fűszerezze saját főztjét. A rendszerváltás utáni szabad hangulatban, a lehetőségek tárházában a Liberális Internacionáléhoz nyúlt, majd a magyar szélsőjobboldali erők eltűnése után átvette a Jobbik korábbi helyét a politikai palettán. Ki tudja, húsz év múlva talán a Fidesz lesz az ország legnagyobb zöldpártja…

És ez teszi a diktátorokat igazán zsarnokivá. Putyin, Hszi Csin-ping, Erdogan, Lukasenka, Orbán, mind politikai kaméleonok. Olyan színt vesznek fel, amely nekik a pillatatnyi helyzet szerint kedvező. A pillanatnyin van a hangsúly, hisz jövőbeli elképzelések nélkül az aktuálpolitikai megnyilvánulások nyernek befolyást döntéseikre. Emiatt talán még veszélyesebbek is, mint 20. századi elődjeik. Hitler, Lenin, Sztálin, Mussolini, mind tudták mit akarnak elérni és nem volt semmi, amely féken tartsa őket. Ilyen szempontból a Nyugat ugyanakkora részt képez a serpenyő másik felén. Még a Trump által vezette Egyesült Államok is ide sorolható, mivel ami hiányzik Oroszországból, Kínából és Fehéroroszországból az a fékek és egyensúlyok megfelelő működése. Trump nem képes ilyen rendszert kiépíteni, az USA-ban működik az alkotmány, a jogállam, amely ebben megakadályozza az amerikai elnököt. Ezeket az akadályokat az előbb említett három (és még sok más) ország mára lebontotta, Magyarországon pedig most bontják.

diktatorok.jpg

Nem szívesen ébrednénk a választás másnapján Budapesten olyan állapotokra, mint amelyek a napokban Minszket uralják. Rendőrségi teherautó hajt a tüntetők közé, közel 4000 embert letartóztatnak, elfognak politikai vélemények miatt és nem tudhatjuk, miféle jogi elbánásban részesülnek majd. Ahogy Ursula von der Leyen nyilatkozott,

"a békés tüntetők elleni erőszakos fellépésnek nincs helye Európában".

Hozzátehetnénk azt is, a békés tüntetők elleni erőszakos fellépésnek nincs helye a demokráciában. 

Ha a múltra hivatkozunk, akkor a jövőre ennek ellenére bizakodóan tekinthetünk szerte a világban, mert a történelem azt igazolja, az elnyomó rendszerek eltűnnek, helyükre előbb-utóbb igazságos, népközpontú ország épül. A demokrácia nem Lukasenkát illeti, a demokrácia maga népé!

Szólj hozzá

Orbán Viktor