2020. aug 11.

Csatabárddal együtt ásták el az összefogást

írta: Pataba13
Csatabárddal együtt ásták el az összefogást

Az ellenzék vezető szárnyai összecsaptak Gödön, így akár a 2022-es együttműködés is veszélybe kerülhet. Mindeközben Orbán Viktor nyugodtan hátradől a székében és kér egy sört.

7ul4xlytxfockebcs.jpeg

Göddel azért foglalkozunk ennyit, mert országos ügy lett. Egy település helyi ügyét pedig csak akkor lehet országos üggyé tenni, ha valaki felfújja. A legtöbb településen, ahol az ellenzéki pártok kifogástalanul képesek vezetni a várost vagy falvat, de esetleg a műhelyzaj mégis hangosabb lenne a kelleténél, akkor felerősítik a zenét. Kalapácscsattogás helyett esetleg Saint-Saëns-t hallunk felőlük, és mindjárt azt hisszük, minden rendben van. Természetesen az is szerepet játszik ebben a nézhetetlen tragikomédiában, hogy a Fidesz a vitát a gyengeség jeleként tekinti. Hisz nézzünk csak oda, náluk harmonikus, idilli barátság van a KDNP-vel, ha pedig ők nem vitatkoznak, akkor az a viszonyítási alap minden egyes pártügyhöz. Nem véletlen, hogy az elmúlt években, különösen az elmúlt tíz évben a társadalmi párbeszéd és a vitakultúra értéke devalválódott Magyarországon. Részletek híján nehezen tudjuk megítélni, hogy Göd a konstruktív vitáról szól-e vagy arról, hogyan fogja a Momentum a közös listát veszélybe sodorni.

Hisz az a párt, amelynek politikusai olyan feliratokat osztanak meg a közösségi médiában, mint

"az ellenzék nem válhat hírhamisítóvá, mint a Fidesz! A DK most mégis ezt teszi"

kétségkívül az együttműködést akadályozza. Donáth Anna Facebook bejegyzésében méltatlannak nevezi a Demokratikus Koalíció politikáját az ellenzékhez képest, Fidesz módszerekkel támadó pártnak nevezi őket. Mindez arról tesz tanúbizonyságot, hogy a momentumos EP-képviselő és a Demokratikus Koalíció közti bizalomnak van mit csiszolódni még, sőt Fekete-Győr András is erről beszélt tegnap az ATV-ben. Ebben az interjúban ráadásul a pártelnök képtelen volt egyértelmű választ adni arra, hogy lezárták-e, megoldották-e Gyurcsány Ferenccel a gödi esetet.

Nem is tudnák megoldani, hisz helyi ügy, helyben kell abszolválni, helyi emberekkel. Rónai Sándor, aki szintén a közösségi médiában reagált Donáth Anna vihart kavaró bejegyzésére, elmondta,  ő a gödi választókerület DK-elnökeként szólal fel az ügyben, és

már akkor dolgozott a körzetért, amikor a Momentum még nem is létezett.

Ráadásul azt állítja, nem pusztán Momentum-DK nézeteltérésről van szó, mivel Balogh Csaba (momentumos) polgármester mögül egyaránt kiszállt a DK, a Jobbik és az LMP is. Ha viszont a probléma ilyen mélyre gyűrűzött, akkor felvetődhet az a kérdés is, a Momentum hangfelvétele hamis-e. Hisz a DK által feltöltött videó a képviselőtestület magatartását és polgármester elleni bizalomhiányát igazolja. Közösen szólaltak fel Balogh diktatórikus vezetői stílusa és hivatali visszaélése ellen.

A polgármester ugyanis június 2-án mind a DK-s, mind az LMP-s alpolgármester megbízatását visszavonta, ám a képviselőtestület az alpolgármesterek oldalára állt. Hiába van benn nyakig az LMP (és a Jobbik is), az ő szerepük háttérbe szorul. Támogatottságuk folyamatosan csökkenő tendenciát mutat, így a kisebb pártokba belerúgni, kacérkodni velük csak többet vinne a Momentum konyhájáról, mint hozna. Az amúgy is népszerűtlen Gyurcsány Ferencnek nem árt! - gondolhatná Fekete-Győr András.

Probléma csupán annyi akad, hogy egyre inkább úgy tűnik, a Momentum marad egyedül és egyben alul. A kormánykritikus választópolgárokat nem kötik le az ilyen ügyek (láthattak már belőle eleget), és lassan lerágják a közös lista utolsó darabkáit is. Fekete-Győr sem rágja tovább, a korábban is említett tegnapi interjúban már arról beszélt,

nem ördögtől való sem a közös lista, sem a két lista.

A hangnemváltás nem csak itt mutatkozik meg, hanem a földrengés epicentrumában is. A momentumosok ugyanis követelik a DK-s, LMP-s, Jobbik-os képviselők kizárását saját pártjaikból, mivel - állításuk szerint - a pártközpont képtelen volt féken tartani a fideszes érdekeltségű Samsung-koalíciót.

moh5029_16-1024x576.jpg

Már csak az a kérdés, a választópolgárok kinek hisznek. Erre vonatkozik a blog kérdése is:

Szólj hozzá

Gyurcsány Ferenc DK Momentum Fekete-Győr András